1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Повече от 77.5 млн. лв. са загубили фирми от блокадата на границата

Повече от 77.5 млн. лв. са загубили фирми от блокадата на границата

Някои фирми могат да затворят, защото не изпълняват ангажиментите си в срок заради блокадата на границата ни с Гърция

До 13 ч. на 21 януари на горещите телефони в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Министерството на земеделието и храните са постъпили 13 сигнала от браншови организации и компании, с декларирани загуби за общо над 77.5 млн. лв. Оплаквания са постъпили от 5 фирми, които транспортират храни, дървесина, торове, житни култури, от една въгледобивна, от две дружества, търгуващи с метали и електроматериали и др. Пет компании за туристически и хотелиерски услуги в района на Банско, Разлог, Сандански, София също са сред най-потърпевшите от блокадата.

По данни на Гранична полиция, ГКПП Кулата-Промахон е бил отворен за пропускане на чакащите автомобили и камиони от 23 ч. на 20 януари до 02 ч. на 21 януари. През това време в двете посоки са били пропуснати около 500-515 тира.  Към 12 ч. на 21 януари на ГКПП Кулата чакат 40 товарни автомобила от българска страна. От Гърция за България се пропускат частично само автобуси и леки коли. От гръцка страна има колона от 100 товарни автомобила. ГКПП Илинден е бил затворен от 11.15 ч. Там няма чакащи товарни автомобили.

Някои фирми могат да затворят, защото не изпълняват ангажиментите си в срок заради блокадата на границата ни с Гърция за това алармира Веселин Илиев, главен директор „Международно икономическо сътрудничество” в Българската стопанска камара (БСК). Той коментира, че не е възможно да бъдат изчислени или пък компенсирани тези щети, свързани със загуба на доверие към българския партньор, а те са най-големи. По думите му - излишно е да се смятат загуби, защото никой нищо няма да възстанови, само ще харчим ресурс. Във всички случаи числото, което се споменава – 3 млн. евро на ден е силно занижено. То би могло да отразява само загубите на превозвачите, директни загуби на туристическия сектор, който има някакви резервации, посочи той. Членове на Българската стопанска камара търсят съвети и информация във връзка със ситуацията. Най-честият съвет към тях е да заведат иск в Европейския съд в Страсбург. Това, което се случва от гръцката страна, не може да става без мълчаливото одобрение на гръцките власти. Защо не блокират гръцко-турската граница? Там са войски, дисциплина, абсурд е да има такива своеволия. Предишният път когато пак блокираха нашата граница имаше едно бездействие на държавно ниво. По никакъв начин то не е оправдано. Вероятно е имало някакви по политическа линия сродни партии от България и Гърция, нещо, което е налагало да мълчим по този начин, по който мълчахме. Сега реакцията на премиера беше доста по-навременна и даваща ясен сигнал. Това дава надежда, че е възможно сегашната криза да бъде разрешена много по-бързо и второ – да се ограничи шансът за бъдеща такава криза, посочи Илиев. Според него Министерството на външните работи не трябва да пести усилия за разрешаването на проблема, а действия от негова страна не се виждат.

От друга страна гръцкото правителство иска диалог и не може да изпълни исканията на стачниците – приблизително това е позицията на управляващите в Гърция. Временно изпълняващият длъжността генерален консул на България в Солун Лъчезар Иванов каза още, че гръцкото правителство е декларирало, че не би следвало да се взимат силови мерки спрямо стачниците предаде Агенция “Фокус” . „Същевременно декларира, че са ограничени финансовите възможности на правителството да посрещне исканията на фермерите, които са основно в посока - завишени субсидии, удължаване на субсидиите, замразяване плащанията по земеделските кредити, намаляване на цените за горива за селскостопанските производители и искания все във финансова посока. Правителството казва, че за съжаление няма финансови възможности и не разполага със средства, за да посрещне тези искания”, каза Лъчезар Иванов. По думите му - новото в ситуацията спрямо вчера и в реакцията на управляващите в Гърция спрямо стачниците е, че Прокуратурата е взела решение, с което дава правото на полицията да действа срещу стачниците като лица, нарушаващи обществения ред и транспортната регулация. „Имаше коментари в посока, че това би довело до прекратяване на блокадата поне на митниците и КПП-ата, за съжаление това не стана факт”, каза Лъчезар Иванов.

Своето мнение за блокирането на българската граница, можете да изразите в рубрика „ Анкета „ на АГРО.БГ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.