1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Повече пари за селските райони

Повече пари за селските райони

Борба с новите икономически предизвикателства

В контекста на Европейския план за икономическо възстановяване, Европейската комисия е предложила да бъдат засилени усилията на общността в селските райони, енергийния сектор и промяната в климата, включително "новите предизвикателства", както са определени в Прегледа на състоянието на Общата селскостопанска политика (ОСП). Това е съобщила еврокомисарят по земеделието Мариан Фишер Боел в отговор на въпрос за това дали от Брюксел предвиждат допълнителни пакети за развитие на селските райони за България и Румъния за борба с новите икономически предизвикателства. Ако предложението на ЕК се приеме от Съвета и Европейския парламент, България и Румъния ще получат значителни суми още през 2009 г., от които те могат да харчат за "новите предизвикателства".

Общо 1.25 млрд. евро са предвидени за момента за развитие на селското стопанство, от които 250 млн. евро за "нови предизвикателства", както са определени в Прегледа на състоянието на ОСП. Тези пари ще бъдат разпределени сред всички страни членки на ЕС и трябва да бъдат поети ангажименти за тяхното използване през настоящата година. По Споразумението за проверка на състоянието допълнителни средства за развитие на селското стопанство ще бъдат отпуснати от 2010 г. за 15-те стари държави членки.

Повечето от новите държави членки ще получат допълнителни средства за развитие на селското стопанство по проверката на състоянието от 2013 г., а България и Румъния - от 2016 г., когато задължителната модулация (промяна структурата на финансиране от директни плащания към програми за развитие на селските райони) ще се прилага спрямо тях поради пълното им включване в схемата за преки плащания, подчертава еврокомисарят по земеделието Мариан Фишер Боел.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.