1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Повечето агроминистри от ЕС са против пакета "Готови за 55"

Повечето агроминистри от ЕС са против пакета "Готови за 55"

Редица държави, сред които и България са скептични относно по-силното обвързване на селското стопанство с климатичните промени

Селското стопанство трябва да бъде част от опазването на климата, но изискванията към сектора не бива да са прекомерни, е мнението на повечето земеделски министри от Европейския съюз, изразено по време на срещата им в Люксембург. 
 
Редица държави, сред които Полша, Чехия, Унгария, Румъния, България и Словакия са скептични относно по-силното обвързване на селското стопанство с климатичните промени. В своите изказвания министрите изтъкнаха, че ограниченията, налагани на сектора, не бива да доведат до намаляване на производството и вдигане на цените на храните. Особено неодобрение от страна на източноевропейските страни среща предложението за намаляване на поголовията в животновъдството, което е част от пакета "Готови за 55".
 
Според Варшава идеята за намаляване на вредните емисии с 55 процента е предизвикателство, което може да се превърне в заплаха за европейското селско стопанство. Франция предупреди, че разходите в сектора за намаляване на емисиите са много по-големи, отколкото в други сектори на икономиката. Затова министрите настояват Европейската комисия да представи оценка за последствията, преди да определя цели за намаляване на парниковите газове.
Нидерландия, Швеция и Дания бяха единствените държави, които безрезервно застават зад "Готови за 55". И трите страни искат по-големи финансови стимули, които да помогнат на фермерите да спазват изискванията. 
Комисията предлага след 2030 година всички емисии от селското и горското стопанство да бъдат събрани в едно, а след 2035-та да бъде постигнат климатичен неутралитет. Според агрокомисар Януш Войчеховски този срок е достатъчно дълъг, за да може секторът да се адаптира към новите правила. В същото време той призна, че при сегашните възможности това е голямо предизвикателство, но то ще бъде преодоляно, тъй като до 2035-та ще разполагаме с техника и методи, които да гарантират, че намаляването на метана, азотния и въглеродния диоксид няма да е обвързано с ограничения за производството. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.