1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Повишено внимание за водосборите на реките Тунджа, Марица и Арда

Повишено внимание за водосборите на реките Тунджа, Марица и Арда

Възможни са внезапни наводнения

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология  към БАН (НИМХ-БАН) през нощта по-значителни валежи от дъжд до 15-20 л/кв.м ще има на места в югоизточните райони. Утре на отделни места ще превали слаб сняг, в източните райони  на страната - слаб дъжд. Очаквани количества - от 1 до 3- 5 л/кв.м.

В сряда - почти без валежи. В четвъртък превалявания ще има на места в Западна и Северна България, предимно дъжд,  над около 1500 м - сняг; количества от 1 до 5-6 л/кв.м.

През последното денонощие речните нива в цялата страна са се понижавали или са се задържали с изключение на Източнобеломорски басейн, където на места са продължили да се повишават.

Дунавски басейн: в поречие Искър с до -23 см, поречие Осъм с до -20 см, в поречие Янтра водните нива са в диапазона -11/+20 см, поречие Русенски Лом с до -38 см;

Черноморски басейн: поречие Провадийска с до -30 см, поречие Камчия с до -14 см, р. Ропотамо при с. Веселие с до -70 см;

Източнобеломорски басейн: р. Тунджа при гр. Елхово с до +32 см, р. Марица (р. Сазлийка при гр. Гълъбово с +15 см), р. Марица при гр. Харманли с +50 см и с +42 см при гр. Свиленград, р. Върбица с -28 см;

Западнобеломорски басейн: поречие Места с до -24 см, поречие Струма с до -10 см.

Към настоящия момент водните количества в по-голяма част от страната са над праговете за високи води, а водните количества на р. Сазлийка при гр. Гълъбово и на р. Марица при гр. Свиленград са над прага за внимание.

В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес на места в Югозападна и Южна България ще се повишават нивата в долните течения на реките. През следващите 1-2 денонощия, в резултат на прогнозираните количества валежи от дъжд и сняг, повишената почвена влага и снеготопенето, се очакват повишения във водосборите на реките:

Дунавски басейн: р. Янтра – средно и долно течение, р. Русенски Лом – долно течение;

Черноморски басейн: р. Айтоска, р. Чакърлийка, р. Господаревска, р. Русокастренска,р. Факийска, р. Ропотамо, р. Велека, р. Резовска.

Източнобеломорски басейн:
• р. Тунджа – горно течение;
• р. Марица – целия водосбор;
• р. Арда – целия водосбор

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа при НИМХ-БАН прогнозира:

Нивото на р. Сазлийка при гр. Гълъбово е над оранжевия праг като вече е преминал своя максимум и плавно се понижава.

Нивото на р. Марица при гр. Харманли е над жълтия праг на предупреждение, като пикът е преминал и водното ниво се понижава.

Нивото на р. Марица при гр. Свиленград е над оранжевия праг на предупреждение и плавно се понижава.

Нивото на р. Мочурица при с. Воденичане е над оранжевия праг на предупреждение и плавно се понижава, като се очаква да спадне под него на 12-ти март.

Нивото на р. Мочурица при с. Чарда е над оранжевия праг на предупреждение, като по прогноза се очаква да се понижава интензивно, като в късните часове на 12- ти март ще спадне под жълтия праг на предупреждение.

Нивото на р. Тунджа при гр. Ямбол е над оранжевия праг на предупреждение, като се очаква в ранните часове на 10- ти март да спадне под него.

Нивото на р. Тунджа при гр. Елхово се повишава, като по прогноза до късните часове на 9- ти март ще бъде достигнат червения праг на предупреждение. Водното ниво ще достигне своя максимум в ранните часове на 10- ти март, след което ще започне плавно да се понижава.

Според системата за предупреждение за басейна на р. Арда нивото на реките във водосбора на р. Арда ще бъдат под нивата за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: поречие Места - долно течение, поречие Струма - долно течение (р. Струмешница).

Повишено внимание за водосборите на реките Тунджа, Марица и Арда.

Възможни са внезапни наводнения.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.