1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ПП Обединени земеделци: Кабинетът “Орешарски” – заложник на плаващо задкулисно мнозинство

ПП Обединени земеделци: Кабинетът “Орешарски” – заложник на плаващо задкулисно мнозинство

В състава на новото правителство има силно обвързани с ДПС и БСП лица и фигури с неясни политически пристрастия

Новото българско правителство с премиер Пламен Орешарски  не е нито програмно, нито експертно. Заявката за такъв кабинет остана само на думи.


В действителност българското общество отново е поставено пред свършен факт – кабинет на нова тройна коалиция, договорена с парламентарно представени партии. Вместо обещаните надпартийни експерти, в състава на новото правителство има силно обвързани с ДПС и БСП лица и фигури с неясни политически пристрастия.

От поведението на Атака в пленарната зала става ясно, че партията на Сидеров ще бъде патерицата на новото мнозинство на социалистите и хората на Доган в парламента.

Миксът “Орешарски” не може да бъде наречен програмно правителство. За сформирането на такъв кабинет е необходима максимална подкрепата в парламента и извън него за реализация на ясно дефинирани приоритети на управлението. А такава сега липсва.

Четиридесет и второто НС избра правителство след размяна на остри реплики и взаимни обвинения между бившите и настоящите управляващи. Вместо реален дебат за политики, българското общество стана свидетел на конфронтация, личностни нападки и словесни еквилибристики. Подобно поведение допълнително срива авторитета на парламентаризма и ще продължи да ерозира доверието към Народното събрание и държавността.

От ПП Обединени земеделци сме категорични, че новият кабинет трябва да постави реализирането на приоритетите на България като своя основна задача. Днес страната ни се нуждае от продължаване на реформите, от ускорено повишаване на доходите и създаване на условия за устойчиво развитие на българската икономика.

Правителството обаче трудно ще прави политика, тъй като за всяко свое решение ще трябва да търси подкрепа и ще се превърне в заложник на плаващо задкулисно мнозинство.

След предсрочните парламентарни избори голяма част от българските граждани загубиха своето политическо представителство. Това позволи сформирането на новото парламентарно мнозинство, което излъчи правителството на Пламен Орешарски. Има голяма опасност то да работи в сянката на сиви кардинали, партийни обвързаности и лобистки интереси. Това ще саботира промяната, заради която хората излязоха на улицата и ще я направи невъзможна.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.