1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ПП Обединени земеделци отбелязаха 45 години от кончината на Г. М. Димитров

ПП Обединени земеделци отбелязаха 45 години от кончината на Г. М. Димитров

Бяха поднесени венци и цветя пред паметника на земеделския лидер

“Днес почитаме паметта на един велик човек, велик българин и велик демократ – Георги Михов Димитров. Той е земеделски лидер, демократ  и истински български патриот. Няма съмнение, че Г. М. Димитров би спечелил първите следвоенни избори през 1945 година, ако те бяха проведени честно.  Няма съмнение, че именно той щеше да бъде лидерът на свободна България и че България би се присъединила към Плана „Маршал“ и би поела по пътя на европейската и трансатлантическата интеграция десетилетия по-рано.” Това заяви посланикът на САЩ у нас, Н. Пр. Ерик Рубин, на панихида, отслужена на 29 ноември 2017 г. в столичния храм „Св. Седмочисленици”, по повод 45 години от кончината на д-р Г. М. Димитров.

На възпоменателното събитие, организирано от ПП Обединени земеделци, присъстваха председателят на партията Петя Ставрева, членовете на Националното ръководство на съюза, Жаклин Толева, председател на БДФ, доц. Борислав Великов – председател на БНД и Найден Зеленогорски от ръководството на ДБГ, историкът Стоян Райчевски, както и зам.-кметът на Столичната община Дончо Барбалов, земеделци от организациите в София и Пазарджик, симпатизанти и граждани. 

В своето слово посланик Ерик Рубин изтъкна важната роля, която д-р Г. М. Димитров е изиграл за скъсяване на дистанцията между САЩ и България. “За нас е чест и гордост, че сме спасили живота му и че сме дали на него и семейството му втори дом в Съединените щати”, каза Ерик Рубин.  

Посланик Рубин припомни задграничната дейност на д-р Г. М. Димитров, който “работи неуморно в дома си в САЩ заедно с лидерите на други източноевропейски „пленени народи“, за да привлече вниманието към престъпленията на комунистите и да положи основите на мирния преход към демокрацията”.  Преходът, който “идва твърде късно за Г. М. Димитров”, но в който той никога не престава да вярва.

В словото си той изтъкна и ролята на дъщерята на д-р Г. М. Димитров - Анастасия Мозер, както и на покойния й съпруг проф. Чарлз Мозер, които продължават делото на Доктора.

В своето слово посланик Рубин отдаде почит и на други светли имена в историята на земеделската организация и на България. Той сведе глава пред “Никола Петков - смелия земеделец, демократ и българин”, който, по думите му, “след насилственото изгнание на Г. М. Димитров също щеше да спечели всеки едни свободни избори след 1945 година, ако комунистите бяха допуснали провеждането им”.  Дипломатът окачестви процеса срещу него като “жалък, показен процес, на който дори не му дават право на защита” и подчерта, че Никола Петков също е истински български герой.

“Никога не трябва да забравяме и твърдата, решителна Мара Рачева, секретар на Г. М. Димитров, измъчвана до смърт от комунистите заради отказа й да издаде шефа си. Тя е истинска героиня на българската демокрация и трябва да се пази жив споменът за нея”, каза още посланик Рубин.

“Не е лесно да се поддържа историческата памет във време на фалшиви новини и пропаганда, но това е жизненоважно. Вярвам, че визията на Г. М. Димитров отчасти се е сбъднала в днешна България, но всички ние, и американци, и българи, имаме още много работа, за да видим тази визия наистина постигната”, завърши словото си дипломатът.

Председателят на Обединени земеделци Петя Ставрева посочи, че повече от 40 години активна политическа дейност в България и извън страната, д-р Г. М. Димитров  посвещава на Земеделското движение и на каузата - независима, свободна и демократична България.

Тя припомни политическата му инициатива за създаването българската РОТА 4093 в НАТО през 1951 г., както и това, че д-р Г. М. Димитров е един от първите, който подкрепя създаването на Европейския съюз. На едно от първите заседания на Съвета на Европа по настояване на българския земеделски водач се гласува резолюция да бъдат оставени празни столове за бъдещите депутати от поробените от комунистите страни от Източна Европа, когато те бъдат освободени. Така той символично запазва и стола на България в Европейския съюз, където днес страната ни е пълноправен член, каза Петя Ставрева.

„Надеждите на д-р Г. М. Димитров се сбъднаха. България е член на Европейския съюз и на НАТО. Страната тръгна по нов път на развитие.
Днес сме в навечерието на първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз и ще имаме възможност да поставим националните приоритети в европейския дневен ред”, каза лидерът на Обединени земеделци Петя Ставрева.

„Пред нас, партиите от демократичното пространство е голямото предизвикателство да покажем, че съединението прави силата. Не трябва да позволяваме страната да потъне в блатото на популизма и да се отклони от европейския път”, посочи тя.

Преди четиридесет и пет години свършва земният път на земеделският лидер, демократ и републиканец д-р Г. М. Димитров и започва неговият път към безсмъртието, каза в слово си Петя Ставрева.

След панихидата земеделците и гостите поднесоха венци и цветя пред паметника на д-р Г. М. Димитров, който се намира в градинката пред храма.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.