1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Правителството няма точен разчет как ще осъществи прехвърляне на част от държавните ведомства в провинцията

Правителството няма точен разчет как ще осъществи прехвърляне на част от държавните ведомства в провинцията

Снимка:

Това стана ясно от изказване на земеделския министър Мирослав Найденов след днешното заседание на кабинета

Правителството все още няма точна представа и разчет как ще осъществи обявеното в последните дни прехвърляне на част от държавните ведомства в провинцията. Това стана ясно от изказване на земеделския министър Мирослав Найденов след днешното заседание на кабинета, пише "Дневник".

От подчинените на Найденов структури се планира преместването на две агенции - по рибраство и по лозата. Предвижда се Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури да се премести във Варна, а Изпълнителната агенция по лозата и виното - в Плевен. В първата сега работят около 100 души в София, а в агенцията по лозата - около 50.

След преместването на двете агенции се обмисля и пренасочване на звената по растениевъдство и животновъдство от министерството в Пловдив. Заедно с тях там ще се изнесе и ресорният зам.-министър, каза още министърът.

Все още няма ясна идея как служителите ще бъдат стимулирани да напуснат столицата и да се преместят в провинцията. По думите на Найденов, за семейните служители ще се търси работа за съпрузите, училища и места в местните детски градини за децата. Служителите, склонни да се преместят, ще получат и еднократна финансова помощ за преместването, чийто размер обаче още не е известен, каза министърът. Освен това, в провинцията те ще получават софийските си заплати, подчерта той. Днес по-рано финансовият министър Симеон Дянков също изтъкна, че софийските заплати на чиновниците щели да имат по-добра покупателна способност в един провинциален град.

Онези, които не пожелаят да напуснат София, пък ще бъдат обезщетявани, заяви той. Засега кабинетът още няма разчет колко ще струва на бюджета разселването на служители.

Според днешното изказване на Дянков, предстои преместването на общо 20 ведомства в провинцията и това ще бъде направено до лятото на 2013 г. По думите на Найденов обаче няма краен срок за операцията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.