1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Правителството обмисля създаването на Агенция по водите

Правителството обмисля създаването на Агенция по водите

Ситуацията в този сектор е доста странна

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев обяви, че се обмисля създаването на Агенция по водите, която да поеме единното управление на сектора. Целта е да се "прекрати порочния модел на предишни управления за дублиране и утрояване на функции по осъществяването на дейностите в отрасъла", поясни министърът, цитиран от Mediapool.

"Още не е сигурно, че ще се вземе такова решение, зависи от обсъжданията с Министерството на околната среда и водите, които ще продължат няколко седмици", допълни Плевнелиев. "Ситуацията в този сектор в момента е доста странна. Върху язовирите например се упражняват и ги ръководят четири различни институции, върху пречиствателните станции - минимум три институции. Такива строи и МРРБ, и екоминистерството. С тази разпокъсаност до никъде няма да стигнем", коментира той.

От министерство на околната среда и водите съобщиха, че се подготвя нова стратегия за управление на водите, както и изцяло нов закон за водите, където може да се направят съответните законови промени и въвеждането на единно управление на сектора.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.