1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Правителството одобри резултатите от неформално заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Правителството одобри резултатите от неформално заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Някои държави членки, отбелязаха, че въглеродното земеделие предлага иновативни решения и е възможност за фермерите за подкрепа в прехода

Дискусията на министрите на земеделието се фокусира върху темата „Консолидиране на благоприятни за климата модели в земеделието и горското стопанство: въглеродно земеделие“, въз основа на предварително разпространен от Френското председателство документ с въпроси за структуриране на дебата.

Република България акцентира, че е необходимо да се запази конкурентоспособността и да се предостави достатъчна компенсация за земеделските стопани за допълнителните усилия, които трябва да направят в посока реализиране на поставените от Европейската комисия амбициозни цели за намаляване на парниковите емисии. Страната ни предвижда да предостави възможности за подпомагане по 10 доброволни схеми за климата, околната среда и хуманното отношение към животните („еко схеми“). Прилагането на всяка една практика е възможно на базата на целенасочени инвестиции на ниво стопанство, свързани с модернизация на производствените процеси и внедряване на екологосъобразни решения, които следва да бъдат подкрепени финансово по адекватен начин.

Някои държави членки, отбелязаха, че въглеродното земеделие предлага иновативни решения и е възможност за фермерите за подкрепа в прехода, осигурявайки допълнителен доход за тези, които се ангажират с устойчиви практики. Част от делегациите, обърнаха внимание върху значимостта на предоставянето на публични източници на финансиране, но не само по линия на Общата селскостопанска политика, и че като цяло моделът не може да бъде базиран само на частни инициативи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.