1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Правителството се запозна с резултатите от Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Правителството се запозна с резултатите от Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Основен акцент в двудневното заседание беше политическият дебат по реформата на бъдещата Обща селскостопанска политика

Правителството се запозна с резултатите от редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, проведено на 28-29 юни 2021 г. в Люксембург.
 
Основен акцент в двудневното заседание беше политическият дебат по реформата на бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП). Съветът на ЕС потвърди своето политическо одобрение за постигнатото предварително споразумение по време на последния „супер триалог" на 24-25 юни. Делегациите на държавите членки отбелязаха, че то представлява балансиран компромис по основните нерешени въпроси. Според председателството, това е най-амбициозното споразумение за ОСП до момента, което ще укрепи европейската продоволствена система, трансформирайки я в поустойчива и по-справедлива за всички. То предвижда модернизирана ОСП, съществено допринасяща за прехода към по-екологично и по-благоприятно за климата земеделие, като увеличава зачитането на социалните и трудовите права и гарантира конкурентоспособността на заетите в сектора на селското стопанство. 
България отново подчерта, че ключов приоритет в новата ОСП остава обвързаната подкрепа и сме удовлетворени от постигнатия компромис за нивото на подкрепата от 13+2%. 
 
Страната ни изрази сериозно безпокойство от изключването на трапезните картофи от списъка с допустими за подпомагане по обвързаната подкрепа продукти, като изготви Декларация, подкрепена от Румъния, Словакия и Чехия, за запазване на подпомагането в този сектор. 
 
Европейската комисия представи на Съвета документ относно определянето на цел за опазване на медоносните пчели, като държавите членки се обединиха около идеята тя да е една за целия Европейски съюз.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.