1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Предлагат земите, допустими за подпомагане по мярка 214, да се разпределят без промяна на местоположението

Предлагат земите, допустими за подпомагане по мярка 214, да се разпределят без промяна на местоположението

Снимка:

Новоучредената Асоциация на агроекологичните земеделски производители с първи голям успех

Комисията по земеделието и храните към Народното събрание, с председател г-жа Светла Бъчварова-Пиралкова, прие предложение от Асоциация на агроекологичните земеделски производители (ААEЗП) за промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи (ЗСПЗЗ).

Това стана само месец след като Асоциацията внесе искания в Комисията, свързани с изменение в начина на административно разпределение на площите. В проекта се предлага земите, включени в мярка 214 „Агроекологични плащания“, да се разпределят без промяна на местоположението и географските им граници до изтичане на срока на поетия агроекологичен ангажимент. Условието е ползвателите да са регистрирали в общинската служба по земеделие правните си основания за участие в споразумение или разпределение на площи. С промените ще се реши противоречието споразуменията за ползването на земите да са за една година, а агроекологичните ангажименти – за пет. По този начин ще се защитят интересите на всички бенефициенти по мярка 214 „Агроекологични плащания“ и ще се възпрепятства загубата на стотици милиони европейски средства. Тази законодателна промяна ще сложи край и на често срещаната престъпна практика - „земеделски рекет“ (земеделски стопани изпълняващи агроекологични ангажименти биват изнудвани от техни конкуренти), проблем за който ААЕЗП алармира на своя пресконференция.

Настоящите промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи (ЗСПЗЗ) са пример за това, как при добра комуникация и взаимодействие между асоциациите, представляващи земеделските производители и държавните институции, в лицето на Народното събрание и Министерство на земеделието и храните,  може да се постигне много за решаването на проблемите и развитието на земеделския сектор.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.