1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Представиха проучване с оценка на последиците през предходния период на ОСП

Представиха проучване с оценка на последиците през предходния период на ОСП

Процентът на гражданите, според които трябва да се увеличи подпомагането на доходите за земеделските стопани се е удвоил

Проучване с оценка на последиците от прилагането на Общата селскостопанска политика беше представено в Комисията по земеделие и развитие на селските райони към Европейския парламент. Докладът обхваща общата цел за установяване на жизнеспособно производство на храни. Работният документ на Европейската комисия беше представен от директор в Генерална дирекция „Земеделие“ на Европейската комисия и засяга периода на миналата Обща селскостопанска политика.

Тасос Ханиотис, директор "Стратегии, опростяване и анализ на политиката" в ГД „Земеделие“, ЕК

"Една от констатациите в проучването е, че селското стопанство в Европейския съюз допринася за продоволствената сигурнист. 500 милиона са потребителите в Европейския съюз. Проучването е от преди Брекзит.

Що се отнася до европейските потребители и глобалните пазари, по линия на износа, както и по линия на износа от най-слабо развитите страни, Европейският съюз допринася за продоволствената сигурност. Производителността на селското стопанство е основен инструмент за постигане на продоволствена сигурнист и на целите по „Зеления пакт“. Те не са изрично залегнали в настоящата ОСП, но ориентацията на настоящата ОСП обхваща много от въпросите, уредени в „Зеления пакт“.

Друг момент е свързан с жизнеспособността на производството на храни е доходът на стопанствата. Доходът на стопанствата е доста под средния в икономиката като цяло, въпреки че е постигнат вече напредък. Що се отнася до общественото мнение във връзка с ОСП, по проучваният на „Евробарометър“ 92% от европейските граждани смятат, че гарантирането на стабилни доставки на храни за Европейския съюз е важен приоритет. 56% смятат, че през идните 10 години трябва да се увеличи размерът на подпомагането на доходите на производителите. Този процент е висок в сравнение с 44% през 2017 година и 27 % за 2007 г.", съобщи директорът "Стратегии, опростяване и анализ на политиката" в ГД „Земеделие“, ЕК.

Тасос Ханиотис обобщи, че в рамките на 10 години процентът на гражданите, според които трябва да се увеличи подпомагането на доходите за земеделските стопани се е удвоил.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.