1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Предстои обединение на двете алтернативни асоциации на животновъдите

Предстои обединение на двете алтернативни асоциации на животновъдите

Овце на документи

Двете алтернативни асоциации на животновъдите ще се обединят съвсем скоро, смята председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов. Така най-накрая фермерите ще могат да поставят исканията си легитимно от името на една организация.

“Наша цел в момента е да съберем пак редиците, защото не трябва да се делим”, каза Синапов. Според него обаче Националната асоциацията на млекопроизводителите (ръководена към момента от Андриан Цаконски, който подаде оставка, но остава до 14 април на поста си) трябва да се прелее в Националната асоциация на животновъдите, понеже така ще бъдат обхванати всички животновъдни отрасли.

Най-сериозен остава проблемът за изграждането на идентификационната система на НВМС, по която фермерите трябва да получават субсидии на глава животно. Системата обаче дава големи дефекти, потвърди Синапов. Според него тя е направена така, че чрез нея да бъдат източвани държавни средства.

“Не може един животновъд да има овце само на документи, а да няма ферма и животни. Има хора, които отглеждат животни само на документи. На практика по този начин се източват пари от субсидиите за истинските фермери”, обясни Синапов.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.