1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Преговорите между ЕС и САЩ нямат напредък

Преговорите между ЕС и САЩ нямат напредък

Европейската комисия разработва проектоспоразумение, което ще представи на страните членки

Няма напредък при търговските преговори между Европейския съюз и Съединените щати. "Договор едва ли ще имаме в обозримо бъдеще", каза комисарят по търговските въпроси Сесилия Малмстрьом след първите разговори във Вашингтон.

По думите на Малмстрьом Европейската комисия разработва проектоспоразумение, което ще представи на страните членки. За селското стопанство няма да се преговаря, става дума само за индустриални стоки, подчерта тя. "Стига американската страна да е съгласна, ще включим и автомобилите", посочи Малмстрьом, след срещата си с търговския представител на Вашингтон Робърт Лайтизър. Следващите й разговори са с финансовия министър. 

Малмстрьом е уверена, че Вашингтон ще спази обещанието си и засега няма да налага допълнителни вносни мита за стоки от Европа. Търговският конфликт започна със заплахата на президента Доналд Тръмп да облага автомобилите от Стария континент с наказателни мита. През юли миналата година президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и Тръмп постигнаха принципно споразумение да прекратят спора. Засега обаче няма нищо черно на бяло.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.