Преговорите между ЕС и страните от Южна Америка, обединени в организацията Меркосур, няма да приключат скоро

Споразумение за свободна търговия не може да има, ако то е във вреда на селското стопанство

Преговорите между Европейския съюз и страните от Южна Америка, обединени в организацията Меркосур, няма да приключат скоро. Това мнение изрази австрийският министър на земеделието Елизабет Кьостингер. Според нея споразумение за свободна търговия не може да има, ако то е във вреда на селското стопанство.

Виена застава зад становището, че при вече договорените споразумения с Мексико, Япония и Сингапур има гаранция за спазването на европейските стандарти при производството на храни. В случая с намиращия се в последната фаза на преговори договор с Меркосур обаче не са предвидени защитни клаузи за селското стопанство, изтъква Кьостингер.

По думите й споразумението с държавите от Южна Америка е все още далеч от подписване, тъй като няма яснота за отпуснатите от Европа квоти за внос на говеждо месо например. Необходими са и уточнения при санитарните и фитосанитарните стандарти, както и при контролните механизми в сектора на хранителните стоки.

Австрия е силно зависима от износа, посочва Кьостингер. От всеки 10 евро оборот 6 са от износ. Въпреки това Виена настоява Брюксел да засили защитата на европейските стопани и смята, че всички договори за свободна търговия трябва да са прозрачни.