1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Премиерът Бойко Борисов и министър Ивелина Василева откриха новата пречиствателна станция на Момчилград

Премиерът Бойко Борисов и министър Ивелина Василева откриха новата пречиствателна станция на Момчилград

Снимка:

Инвестицията е направена по проект на ОП „Околна среда 2007-2013“

Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева прерязаха лентата на новата пречиствателна станция за отпадъчни води в Момчилград на стойност 25 491 793 лв., изградена по проект на ОП „Околна среда 2007-2013“.

58 пречиствателни съоръжения са направени със средства по ОПОС. 25, 5 млн. лв. струва изцяло новото съоръжение на Момчилград, отбеляза министър Василева и добави, че са реконструирани 15 км канализация и 10 км водопроводна мрежа.    

„Много съм горд с пречиствателните станции, горд съм, че всички ние успяхме в едно трудно време“, заяви премиерът в Момчилград. Погледнете, всичко това преди е изтичало в реките, каза Борисов и посочи събраните на входа на станцията отпадъчни води. За радост и Черно море вече е чисто, добави той и съобщи, че до два месеца се очаква Акт 16 и за пречиствателната станция на Кърджали, която струва близо 70 млн. лв.

На церемонията в Момчилград присъстваха управителят на Кърджалийска област Илия Илиев, кметове от региона, народни представители.

Изграждането на пречиствателна станция за отпадъчни води и рехабилитацията на ВиК мрежата със съвременни материали и технологии, обезпечават стабилна санитарна обстановка в региона и подходящи условия за риболов и отдих. Предотвратява се замърсяването с отпадъчни води на р. Върбица, приток на  Арда и на язовир „Студен кладенец“.

Преди реализацията на проекта загубите на вода от водопроводната мрежа са били около 63%. Експлоатацията на старата канализационна мрежа, изградена преди повече от 50 години, беше причина за чести аварии.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.