1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. През месец юни фермерите ще могат да кандидатстват по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” от ПРСР

През месец юни фермерите ще могат да кандидатстват по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” от ПРСР

Точните срокове и бюджетът ще бъдат обявени със заповед на министъра на земеделието и храните

През месец юни фермерите ще могат да кандидатстват по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Приемът е насочен към следните групи кандидати: с одобрени проекти по мерки 112 „Създаване на стопанства на млади фермери” и 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране”; производителите на плодове и зеленчуци (конкретните култури ще бъдат посочени в заповедта за отваряне на прием); както и фермерите с проекти за модернизиране на стопанства от сектор „Мляко“ и други животновъдни сектори, в съответствие със стандартите на Общността, включително и с Директива 91/676/ЕИО (Нитратната директива). В този период на прием не е предвидено финансиране на фермери и признати организации на земеделски производители, които отглеждат зърнено-житни и маслодайни култури.

Точните срокове и бюджетът ще бъдат обявени със заповед на министъра на земеделието и храните преди началото на приема по ПРСР. Тази година ще бъдат раздадени около 43 милиона евро. Приемът на проекти ще започне  от втората половина на месец юни. Дотогава екипът на Министерството на земеделието и храните трябва да е сформиран в пълния си състав. До момента по Програмата за развитие на селските райони са усвоени около 1,35 млрд. евро.

Към края на март бяха одобрени за финансиране 77 проекта за модернизация на земеделски стопанства. Те ще получат малко над 24 млн. лв. от ДФ “Земеделие”. Най-много са  предложенията на кравеферми – общо 26.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.