1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Президентът Росен Плевнелиев ще участва в Националната програма за отбелязване на 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил

Президентът Росен Плевнелиев ще участва в Националната програма за отбелязване на 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил

Цар Самуил е един от най-забележителните ни средновековни владетели, посветил живота и управлението си на отстояването на свободата и независимостта на България

Днес, 6 октомври президентът Росен Плевнелиев ще участва в Националната програма по повод отбелязването на 1000 години от смъртта на българския цар Самуил (997-1014 г.). С отбелязването на тази годишнина, народът ни отдава своята почит към един от най-забележителните ни средновековни владетели, посветил живота и управлението си на отстояването на свободата и независимостта на България.

В 11:15 часа държавният глава ще се поклони и ще положи венец пред тленните останки на цар Самуил в Музея на византийската култура в Солун. Президентът Плевнелиев ще разгледа експозицията на музея. Там е изложена плащеницата на средновековния български владетел.

В 17:30 часа, в София, президентът ще присъства на тържественото освещаване и на полагането на основния камък на паметника на цар Самуил, който ще бъде поставен край храма „Света София“.

Президентът Росен Плевнелиев ще присъства на заупокойната молитва в памет на средновековния български владетел, която ще започне в 18:30 часа в  катедралния храм „Свети Александър Невски“.

На 9 октомври държавният глава ще участва в Заключителните събития в рамките на Националната програма за отбелязване на 1000-годишнината  от смъртта на цар Самуил.

В 18:00 часа на територията на Националния парк-музей „Самуилова крепост“ край село Ключ ще се проведе историческият спектакъл „Неослепена памет“.

В 19:00 часа президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще участва в тържествената заря-проверка. Държавният глава ще приеме почетния строй на представителни части на Българската армия и ще произнесе слово, посветено на делото на цар Самуил. На церемонията ще присъстват министър-председателят Георги Близнашки и Негово Светейшество Българският патриарх Неофит.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.