1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Президентът Румен Радев разпусна Народното събрание и назначи състава на новото служебно правителство

Президентът Румен Радев разпусна Народното събрание и назначи състава на новото служебно правителство

Служебен премиер ще бъде ген. Стефан Янев - досегашен секретар на президента по сигурността и отбраната, бивш служебен вицепремиер в кабинета "Герджиков". Той е бивш началник на Националния военен университет "Васил Левски", бивш директор на дирекция "Отбранителна политика" в МО от 2010 до 2011 и бивш военен аташе в САЩ от 2011 до 2014 г.
 
Списъкът на министрите в новото служебно правителство: 
 
Гълъб Донев - вицепремиер по икономиката и министър по труда и социалната политика, бивш ръководител на Главна инспекция по труда, бивш зам.-министър по труда в кабинета "Борисов 2" и бивш служебен министър на турда в кабинета "Герджиков". Секретар е по социалните политики на президента Румен Радев. 
 
Бойко Рашков - вицепремиер по обществения ред и министър на вътрешните работи, юрист, бивш ръководител на Националната следствена служба и бивш директор на Бюрото за контрол на СРС, 
 
Атанас Пеканов - вицепремиер по управление на европейските средства, икономист, докторант по икономика във Виенския университет по икономика и бизнес, 
 
Асен Василев - министър на финансите, икономист, дипломиран в Харвардския университет, работил е като консултант, бивш служебен министър на икономиката в кабинета "Марин Райков",
 
Георги Панайотов - министър на отбраната, бивш постоянен представител на България в ООН, дипломат. 
 
Стойчо Кацаров - министър на здравеопазването, бивш зам.-министър на здравеопазването в кабинета "Костов", ръководител на Центъра за защита на правата в здравеопазването. 
 
Виолета Комитова - министър на регионалното развитие и благоустройството, архитект, преподавател в УАСГ, 
 
Николай Денков - министър на образованието и науката, физик, професор в СУ "Св. Климент Охридски" и член-кореспондент на БАН, бивш зам.-министър на образованието в кабинета "Борисов 2" и бивш служебен министър в кабинета "Герджиков"
 
Светлан Стоев - министър на външните работи, дипломат, в момента е посланик на България в Дания, бивш ръководител на дипломатическото бюро на България в Бон и бивш посланик в Швеция.  
 
Янаки Стоилов - министър на правосъдието, дългогодишен народен представител от БСП, юрист, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" по Теория на държавата и правото, 
 
Велислав Минеков - министър на културата, скулптор, член на т.нар. "Отровно трио" заедно с Арман Бабикян и Николай Хаджигенов, които участваха в организирането на масовите антиправителствени протести през лятото на 2020 г. 
 
Асен Личев - министър на околната среда, бивш дългогодишен ръководител на дирекцията по водите в МОСВ, един от основните критици на управлението на сектора в управлението на ГЕРБ - включително по време на водната криза в Перник, заради която беше повдигнато обвинение на Нено Димов
 
Христо Бозуков - министър на земеделието, професор в Института по тютюна и тютюневите изделия, член на Съвета за икономическо развитие към президентството, бивш служебен министър на земеделието в кабинета "Герджиков". 
 
Георги Тодоров - минитър на туризма, юрист, бивш зам.-министър на транспорта в кабинетите "Орешарски", "Близнашки" и "Герджиков", бивш директор на 'Транспортна инфраструктура" в Столична община от 2010-2013. 
 
Кирил Петков - министър на икономиката, икономист и предприемач, завършил MBA в Харвардския университет, преподавател в Центъра за икономически стратегии и конкурентоспосоност
 
Андрей Живков - министър на енергетиката, председател на Управителния съвет на Електроенергийния системен оператор от 2017-2018 г. 
 
Стела Балтова - министър на турзима, заемала е същия пост в служебния кабинет на Огнян Герджиков,
 
Андрей Кузманов - министър на спорта, републикански шампион по плуване и модерен петобой, председател на Българската федерация по модерен петобой и член на Комитета по бизнес въпроси на Международната федерация по модерен петобой. 
 
Официалното им представяне ще се състои на 12 май от 9:00 ч. в Президентството. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.