1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. При проверки на общински пазари ОДБХ София област възбрани 85 кг месни и млечни храни с неясен произход

При проверки на общински пазари ОДБХ София област възбрани 85 кг месни и млечни храни с неясен произход

Установени са нарушения на четири от проверените общо 16 общински пазара на територията на областта

Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) София област възбрани и насочи за унищожаване около 85 килограма месни и млечни храни, заради неизяснен произход, липса на етикети и неправилно съхранение. Количествата са установени на три общински пазара в областта – в градовете Костинброд, Драгоман и Костенец.

В рамките на четири дни инспекторите на ОДБХ София област са извършили 16 проверки на общински пазари в областта. Издадени са четири акта.

На пазара в Костинброд е констатирано предлагането на храни от животински произход – суджук, луканка и други, без етикети и търговски документи. Цялото количество – около 25 кг е насочено за унищожаване, на търговеца е съставен акт.

От бизнес оператор на пазара в Костенец са иззети и насочени за унищожаване над 20 кг сирене, сланина и печено пиле без етикети, здравна маркировка и документи за произход, съхранени неправилно – без осигуряване на хладилни условия. На продавачът е съставен акт, съгласно Закона за храните.

На пазара в Драгоман е установена продажба на млечни и месни храни без етикети и търговски документи. Насочени за унищожаване са 40 кг храни, а на търговецът е съставен акт.

Нарушение при предлагането на кашкавал от регистриран производител е установила проверка на пазара в град Годеч. Съставен е акт на търговеца. Нарушението е административно, поради което няма храни, насочени за унищожаване.

При останалите проверки няма установени нередности.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.