1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Приеха Наредба, с която се регламентират изискванията към соковете от плодове и някои сходни продукти, предназначени за консумация от човека

Приеха Наредба, с която се регламентират изискванията към соковете от плодове и някои сходни продукти, предназначени за консумация от човека

Регламентирани са съставките, които се разрешават при производството на групата напитки, включена в обхвата на наредбата

Наредбата определя ясни изисквания към наименованията, състава, характеристиките и етикетирането на сок от плодове, сок от плодове от концентрат, концентриран сок от плодове, сок от плодове екстрахиран с вода, дехидратиран сок от плодове или сок на прах от плодове и нектар от плодове, наричани „сокове от плодове и нектари от плодове“.

Регламентирани са съставките, които се разрешават при производството на групата напитки, включена в обхвата на наредбата.

Предлаганите на пазара сокове от плодове и нектари от плодове се етикетират съгласно изискванията на европейското и националното законодателство, и по­конкретно Регламент (ЕС) NO 1169/2011 на Европейския парламент и на Съвета от 25 октомври 2011 г. и Наредбата за предоставянето на информация на потребителите за храните, приета с Постановление № 97 на Министерския съвет от 2021 г.

По-голямата част от разпоредбите в наредбата по същество не са нови, а са прецизирани и съобразени с настъпилите промени в пряко приложимото законодателство на Европейския съюз, както и в националното законодателство, и по-специално Закона за храните и Закона за управление на агрохранителната верига.

Прилагането на наредбата ще улесни и подобри извършването на официалния контрол при предлагането на пазара на тези напитки, като ще се гарантира безопасността на продуктите и висока степен на защита на здравето на потребителите на територията на страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.