1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Приключи пролетната кампания по залесяване в Югозападното държавно предприятие

Приключи пролетната кампания по залесяване в Югозападното държавно предприятие

1500 декара са новите насаждения, наесен предстои да бъдат засадени още 320 декара с тополи

Със засаждането на 695 000 фиданки на площ от 1500 декара приключи пролетната кампания в Югозападното държавно предприятие. Залесяването се проведе в 20 териториални поделения на предприятието в областите Благоевград, Кюстендил, София град и Софийска. Над 70% от създадените нови гори са предимно неотложни залесявания, насочени към възстановяване на терени, освободени след пожар и други вредни природни въздействия. По-големи залесявания на площ над 100 дка се извършиха в държавните ловни стопанства „Осогово” - Кюстендил и „Дикчан” – с. Сатовча и в държавните горски стопанства в Гоце Делчев, Гърмен, Елешница, Места, Пирдоп и София. През есента ще бъдат залесени още 320 дка с тополови култури. Извършено е и предвиденото пролетно попълване на новосъздадени горски култури на площ от 286 декара.

Общо 1 730 души се включиха в 25 съвместни инициативи за залесяване с доброволен труд на територията на Югозападното държавно предприятие. В рамките на доброволческите кампании са засадени 21 000 фиданки, предоставени безвъзмездно от ЮЗДП, на площ от 82 дка. 

Допълнително предприятието дари още 2 270 дръвчета за залесяване с екологична цел на детски градини, училища, читалища, болници и манастири. Мероприятията са проведени съвместно с териториалните поделения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.