1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Признават правата на Ботаническата градина върху територии на „Двореца” в Балчик

Признават правата на Ботаническата градина върху територии на „Двореца” в Балчик

В градината се отглеждат около 2 000 растителни вида

Окръжният съд в Добрич обезсили решението на Балчишкия районен съд, с което на 27 юли 2007 г. е признал за установено, че Софийският университет „Св. Климент Охридски” не притежава права на управление върху стопански двор с разсадник, разположен на 11 473,09 кв. м, административна сграда, оранжерия и складове. Това информираха от пресцентъра на съда. Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд (ВКС) в едномесечен срок от връчването му на страните. Съдебният спор е започнал по иск, предявен от Държавния културен институт „Културен център Двореца” в Балчик. Той е претендирал пред Районен съд – Балчик, че управлява имотите като юридическо лице, създадено с постановление на Министерския съвет, и притежаващо Акт за публична държавна собственост.

По силата на решение на Министерския съвет от 28 август 2007 г. са отнети притежаваните от Държавен културен институт Културен Център „Двореца” и от СУ „Св. Климент Охридски” права. Върховният административен съд е отменил това решение по отношение на СУ. В резултат на това след приключване на административния спор от Държавен културен институт Културен Център „Двореца” са отнети всички права и нови не са му предоставени, докато за СУ „Св. Климент Охридски” се запазват правата му от преди решението на МС от 28.08.2007 г.

Ботаническата градина на Софийски университет "Св. Климент Охридски" в Балчик е създадена през 1955 г. Тя се простира на площ от 65 дка. Ботаническата градина се допълва с арихитектурно-парковия комплекс „Дворецът“, който е бил резиденция на румънската кралица Мария в началото на 20 век. Нейните основи са поставени през 1926 г. от швейцарския ботаник Жан Жони. И до днес е запазена уникалната колекция от кактуси - втора по големина в света след тази в Монако, както и други уникални растения. В ботаническата градина растат екзотични и рядко срещани дървета като: каучуково, бонбонено, книжно дърво, древно гинко, метасеквоя, едроцветна магнолия и др. В тази неповторима градина се отглеждат около 2 000 растителни вида.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.