1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Проблемите в земеделието са национални

Проблемите в земеделието са национални

Министър Валери Цветанов коментира кампанията по кандидатстване за евросубсидии

Това е третата кампания, която министерството провежда, заяви министър Валери Цветанов по БНТ. Бюджетът не покрива измамите, който лъже, средствата се отнемат от следващите му субсидии, подчерта аграрният министър. Земеделските производители постепенно разбират, че не могат да лъжат, затова казвам, че Андрешко бавно и мъчително си тръгва от българското земеделие, добави той.

От декември сме изплатили 680 млн. лв. и искам да благодаря на медиите за критиките, с които ни помогнаха, за да постигнем тези резултати. След анализ на кампанията за 2007-2008 г. бяха установени към вчерашна дата около 333 стопани, които са допуснали грешки. Приключват последните проверки в Мадан и Кърджали, очакваме да се увеличат с още 20-30 човека. Взехме решение тези хора да бъдат санкционирани категорично и ясно. По определена нормативна уредба, определена от Европейския съюз, в зависимост от това колко процента е застъпено за всеки един от тях, санкцията ще е различна, но се покрива от намалени плащания за следващата година. Този, който е лъгал, ще си плати.

В кампанията 2009-2010 г. при пълна мобилизация на всички общински и областни земеделски служби, на служителите, на разплащателната агенция, както и на самите земеделски производители, към 15 май са регистрирани над 86 000 човека.

Министър Цветанов подчерта, че служителите са работили съвестно и през почивните дни, за да могат да регистрират всички производители. Има само два-три случая на арогантно и надменно отношение и тези чиновници ще бъдат наказани, увери той. Земеделците, регистрирали се до 15 май, след 30 ноември ще почнат да получават субсидиите си в пълен размер, а на закъснелите със срока ще им бъдат намалявани средствата с по един процент на ден.

Проблемите в земеделието са национални, а не политически, селското стопанство е ресурсно определящо, коментира министърът и заяви, че не се притеснява за министерското си кресло след изборите, защото е старши научен сътрудник и ще се върне в науката, а ако партията, която представлява, го издигне за депутат, би работил в парламента.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.