1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Продължава блокадата от протестиращи гръцки фермери на граничния пункт Промахон - Кулата

Продължава блокадата от протестиращи гръцки фермери на граничния пункт Промахон - Кулата

Колоните от автомобили и на българска, и на гръцка територия са над пет километра

Продължава блокадата от протестиращи гръцки фермери на граничния пункт Промахон - Кулата, където се пропускат само леки автомобили и автобуси.

Час и половина преди полунощ протестиращите гръцки фермери са освободили платното на тяхна територия и е започнало пропускане на ТИР-овете в двете посоки до пет часа тази сутрин, предаде БНР.

По информация на „Гранична полиция“ обаче едва една трета от камионите са успели да преминат през гишетата за проверка и контрол.

Колоните от автомобили и на българска, и на гръцка територия са над пет километра. Леките коли и автобуси се пропускат и в двете посоки.

Очаква се към 11 часа отново да бъде блокирано преминаването на всички превозни средства на другия граничен пункт в района Ексохи-Илинден.

Вчера премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор с гръцкия си колега Алексис Ципрас за проблемите по българо-гръцката граница и настоя за осигуряване на коридор за българските камиони заради финансовите загуби

Българското външно министерство работи за решаването на проблема с блокираните българи на граничния пункт "Кулата" още от началото на стачката на гръцките фермери, увери външният министър Даниел Митов.

Българският червен кръст се включва в акцията по осигуряване на храна и вода за хората, блокирани на българо-гръцката граница. Председателят на доброволческата организация Христо Григоров съобщи, че около девет часа екипите ще бъдат в района на ГКПП „Кулата“, а по-късно и на „Илинден“.

Във връзка с информацията, че на гръцка територия също има бедстващи шофьори и пътници, Григоров заяви, че ще поискат от гръцките гранични власти червенокръстците да бъдат допуснати и до територията на южната ни съседка, за да осигурят храна и вода на хората.

Ще бъде отправен апел и към гръцката организация на Червения кръст да се включи в акцията в помощ на изпадналите в беда заради протестната блокада на българо-гръцката граница.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.