1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Проект за отглеждане на дъбова пъстърва получи авансово 331 437лв. по ОП „Рибарство”

Проект за отглеждане на дъбова пъстърва получи авансово 331 437лв. по ОП „Рибарство”

Инвестицията е за модернизация и разширяване на рибовъдна ферма

Инвестицията е за модернизация и разширяване на рибовъдна ферма и получава средства от Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” по мярка 2.1 „Производствени инвестиции в аквакултурата”. Мярката е финансирана от Европейския фонд за рибарство (ЕФР).

Бенефициентът ще вложи 2 761 978 лв. за подобряване базата на съществуващия развъдник на пъстърва. Одобрената безвъзмездна финансова помощ е в размер на 1 657 187 лв. Очаква се проектът да бъде завършен през декември 2012 г., а с реализацията му ще бъдат разкрити седем нови работни места.

Садковата инсталация на „Салвелинус Рея Фиш” КД се намира в област Смолян и е разположена на площ от 33 дка в акваторията на язовир Доспат. За модернизацията на обекта ще бъдат купени нови пластмасови садки, с които ще бъдат подмени излизащите от употреба стари метални съоръжения. Нововъведението ще увеличи общия обем, в който се отглежда пъстървата, и ще намали гъстотата на посадката. Пластмасовите садки създават близки до естествените условия за живот на рибите, което води до максимална ефективност на производствения процес.

За разширяването и модернизацията на фермата бенефициентът ще осигури сортировъчни решетки, сервизен катамаран, плаваща платформа за хранене и сортиране на рибите. По проекта ще бъдат закупени още лодка, система за течен лед, пералня за мрежи за даки и две системи – за радарно и за видео наблюдение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.