1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Производители от Северозападна България са взели 35 облекчени кредита

Производители от Северозападна България са взели 35 облекчени кредита

Снимка:

С подкрепата на Националния гаранционен фонд бенефициентите са получили финансиране от търговските банки

Земеделски производители от Северозападна България са взели 35 кредита при облекчени условия чрез Гаранционната схема по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. С подкрепата на Националния гаранционен фонд (НГФ) бенефициентите са получили финансиране от търговските банки общо за над 16,4 млн. лв. Това стана ясно по време на семинара за журналисти от Северозападна България, който се проведе във Вършец.

В този регион най-много са облекчените заеми, отпуснати на бенефициентите от Плевенска област – 17 за над 8 млн. лв., съобщи Диана Дукова, главен експерт „Връзки с наредители и бенефициенти” в НГФ. Земеделските производители от област Монтана са взели 6 кредита с подкрепата на НГФ, а в Видинска област – 5. Фондът е обезпечил 3 кредита за повече от 2,8 млн. лв. в област Ловеч, а във Врачанска област са 4 за над 639 хил. лв.

От подкрепените кредити в Северозападна България 32 са по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” и 3 по мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти“, съобщи още Дукова. Проекти са свързани с кредитиране за закупуване на трактори с прикачен инвентар, специализирана техника и съоръжения. Има проекти за изграждане на силозно стопанство, оборудване на кравеферми, оборудване за почистване на торова маса, проект за производство на сурово краве мляко и отглеждане на животни за разплод, винарна, проект за изграждане на стартиращо предприятие за преработка и съхранение на плодове и зеленчуци, и проекти в областта на зърнените култури, пчеларството и картофопроизводството.

От старта на Гаранционната схема в началото на 2013 г. Фондът е издал гаранции на общо над 250 бенефициенти и по този начин е подкрепил отпускането на кредити в размер над 100 млн. лева. От Гаранционната схема могат да се възползват бенефициенти по мерки 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”, 122 „Подобряване икономическата стойност на горите” и 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти“.

Кредитите са с по-ниски от стандартните лихви, като бенефициентите са освободени от такси и комисиони. Фондът издава допълваща обезпечението гаранция в размер до 80% от размера на заема с максимална стойност 3 млн. лв. Гаранциите, издавани от НГФ, са до 10 години, а крайният срок за получаване на финансиране по схемата е септември 2015 г.

В Северозападна България се проведоха 10 информационни срещи с общо 186 участници, които бяха запознати с начина на прилагане на Гаранционната схема по ПРСР. В рамките на кампанията за популяризиране на Схемата по проект на Министерството на земеделието и храните се проведоха общо 55 информационни срещи из цялата страна.

 По време на семинара журналистите имаха възможност да се запознаят с „добра практика” по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” на земеделския производител Маргарита Цветкова от село Расово, община Монтана. По проекта Маргарита Цветкова е изградила навес, битова сграда, закупила е кантар и е извършила реконструкция на склад. В рамките на стопанството се обработват 5000 дка земеделски земи. За реализацията на проекта е използван кредит, подкрепен с гаранция от НГФ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.