1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Производителите на рибни продукти ще информират Брюксел за проблемите си

Производителите на рибни продукти ще информират Брюксел за проблемите си

Секторът е пред фалит

Български фирми, които членуват в "Асоциацията на производителите на рибни продукти БГ ФИШ" ще информират Брюксел за проблемите в рибарския сектор. Единият от тях е свързан с неяснотата около създаването на фирма за управление на рибарските пристанища, в чието управление БГФИШ ще настоява да участва. Това съобщи Йордан Господинов, иълнителен директор на асоциацията. Това бе решено в събота на разширен управителен съвет на структурата, уточни той.

Писмо до европейската комисия ще бъде изпратено след десет дни, ако Изпълнителна агенция "Рибарство и аквакултури" /ИАРА/ не отговори на поредицата от писма, изпратени от БГФИШ.

На съвещание е било отчетено, че досега няма нито един усвоен лев по оперативната програма. Няма и одобрен проект. Стартирали са само две от мерките след 2-годишно закъснение. Този стил на работа обаче, според членовете на асоциацията, може да доведе до орязване на парите за България по фонд "Рибарство и аквакултури".

Няма движение и по отношение на рибарските пристанища. Едно от тях вече е прехвърлено към Министерството на земеделието, но оттам нататък процедурата не е предвижена напред, за да може да се участва в европроекти.

Сред бизнеса, занимаващ се с риба, има настроения да откажат плащанията на всякакви такси – разрешителни, лицензионни, ресурсни, тъй като ИАРА не отговаря на писмата със запитванията и не издава месеци наред разрешителни за даляни, въпреки, че са спечелени конкурси и са заплатени таксите. Според представители на БГФИШ една от пречките за създалата се ситуация е, че изпълнителната агенция не разполага с административен капацитет, за да изпълнява нормално задълженията си по усвояване на европейските средства. През последните няколко месеца службата са напуснали и освободени повече от 30 души. Според БГФИШ така се саботира оперативната програма, а постоянната смяна на кадри и текучество само допълнително утежнява ситуацията.

Рибарството в България е сред малкото сектори, които не получават никаква подкрепа и субсидия от държавата, както останалите сектори на животновъдството. Няма гаранционен фонд, който да подпомогне усвояването на средства, банковото кредитиране е изключително сложно и трудно, секторът е пред фалит. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.