1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ПроКредит Банк подкрепя инициативи на граждани в областта на енергийната ефективност

ПроКредит Банк подкрепя инициативи на граждани в областта на енергийната ефективност

Финансовата институция отпуска кредити „Енергийна ефективност” в размер до 100 000 лева

ПроКредит Банк поднови отпускането на кредити за финансиране на енергийно-ефективни проекти на граждани по линия на новата Програма за кредитиране на енергийната ефективност в дома на Европейска банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Кредитното споразумение между двете финансови институции е за срок от 6 години. Целта му е предоставяне на финансиране с преференциални условия на физически лица и етажни собствености за енергийно-ефективни подобрения, което да доведе до намаляване на разходите на домакинствата за отопление.

ПроКредит Банк отпуска кредити „Енергийна ефективност” в размер до 100 000 лева или равностойността им в евро. От финансирането могат да се възползват физически лица, собственици на бизнес, лица със свободни професии, а също и жилищни кооперации – част или всички домакинства, живеещи в един вход.

Безспорното предимство на кредита „Енергийна ефективност” е възможността гражданите да получат безвъзмездна помощ в размер до 20% от стойността на направените подобрения по индивидуални проекти на физически лица; 30% за групови проекти на етажна собственост и 35% за регистрирани съгласно Закона за управление на етажната собственост сдружения на етажната собственост – само при едновременно изпълнение на проекти по сградната конструкция (топлоизолация/ дограма) и повишаване на енергийната ефективност на сградните инсталации (отопление/ климатизация/ вентилация).

Банката ще отпуска кредитите за закупуване и подмяна на дограма, изолация на фасада, енергоефективни печки, бойлери, котли на биомаса, слънчеви колектори за топла вода, климатици, сградна фотоволтаична система, газификация и централно газово отопление, абонатни станции и сградни инсталации и др. Необходимо условие за отпускане на средствата е материалите или оборудването да отговарят на техническите изисквания на Програмата за „Енергийна ефективност”.

Това е второто кредитно споразумение между двете финансови институции по Програма за кредитиране на енергийната ефективност в дома на ЕБВР. То се базира на успеха на първата Програма, която стартира през 2005 г., и ще продължи добрите работни практики и ще доразвива други области като по-комплексното подобряване на сградите чрез етажните собствености.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.