1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Прокуратурата проверява сигнал на Калина Илиева срещу министерството на земеделието

Прокуратурата проверява сигнал на Калина Илиева срещу министерството на земеделието

Снимка:

Това заяви Ангелина Митова, ръководител на звеното за разследване на измами с пари от еврофондовете

Върховната касационна прокуратура (ВКС) проверява сигнал на бившата шефка на фонд "Земеделие" Калина Илиева за "оказан натиск от високопоставен служител на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за вземане на решение по проекти в полза на определени консултантски фирми".  Сигналът е подаден през миналото лято. Вчера от СДС поискаха оставката на земеделския министър Мирослав Найденов заради съмнения в корупция.

"Да, този сигнал е получен в прокуратурата, по материала се работи", заяви  Ангелина Митова, ръководител на звеното за разследване на измами с пари от еврофондовете във ВКС, цитирана от "Дневник". Тя допълни, че по сигнала на Илиева е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител, но отказа да съобщи повече подробности. Митова обясни, че практиката е министерството на земеделието и фондът да адресират всички сигнали директно до нея, като шеф на екипа, който разследва злоупотребите със средства от ЕС.

От МЗХ вчера определиха писмото на Симеонов до Илиева в отговор на поискани от нея обяснения, огласено от СДС, като "поредния фалшив документ на бившия изпълнителен директор на фонда Калина Илиева". Те представиха документ със същия входящ номер, но с различно съдържание.

Според шефа на предизборния щаб на СДС Борис Марков не е възможно писмото да е фалшификат, защото Калина Илиева го е приложила към сигнала си. "Ако това писмо не е съществувало, какво е изпратила Илиева", попита Марков.

Според представеното от СДС на 25.06.2010 г. Илиева изпраща писмо до Симеонов по повод запитване на агроминистъра Мирослав Найденов дали има "осигуряване на предимство на дадени проекти" във фонда. Симеонов дава писмени обяснения на Илиева същия ден, в които твърди, че има оказан "натиск от страна на кабинета на министър Найденов за осигуряване на предимство на проблемни проекти, неотговарящи на правилата на програмата, които са разработвани от определени консултантски фирми".

Илиева праща сигнал до прокуратурата, в който са изброени пет фирми - "собственост на Ивайло Тодоров – председател на "Асоциацията на земеделските производители в България".

В началото на декември Мирослав Найденов съобщи, че Калина Илиева е изпратила над 400 сигнала до Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), прокуратурата и ДАНС.

Малко по-късно зам.-градският прокурор на София Божидар Джамбазов заяви пред БНР, че в прокуратурата няма сигнал от Илиева срещу земеделския министър Мирослав Найденов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.