1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Промени в закона за собствеността решават проблемите с прилежащите терени около стопанските дворове

Промени в закона за собствеността решават проблемите с прилежащите терени около стопанските дворове

Усъвършенства се правния режим при разпределението на ползването на земеделски земи

Депутатите от земеделската комисия в парламента приеха на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, внесен от депутатите от ГЕРБ Десислава Танева, Стоян Гюзелев и Димитър Аврамов. В заседанието участва зам.-министърът на земеделието и храните Преслав Борисов и неговия екип от юристи и специалисти.

Със законопроекта се предлага усъвършенстване на правния режим при разпределението на ползването на земеделски земи. Сключването на споразумение за ползване на земеделските земи ще се ръководи от комисия, назначена със заповед на директора на областната дирекция по земеделие, а не както досега това да се прави от кмета на общината.

Законопроектът предвижда и възстановяване на компетентността на областните управители да издават актове за държавна собственост върху застроени и прилежащи площи и за свободните от застрояване парцели от бившите стопански дворове на прекратените селскостопански организации според преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на закона за собствеността и ползване на земеделските земи.

С промените ще се решат проблемите на 1800 земеделски стопани, предимно от Старозагорска и Бургаска област, където има стопани с 30 хил. дка, които не могат да решат проблемите си с прилежащите терени около стопанските дворове, обясни депутатът Стоян Гюзелев. След влизането на закона до една година хората ще могат да си влязат в дворовете като стопани, допълни той.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.