Пропорционално разпределение на останалите средства по мярка 214 на ПРСР искат биопроизводителите

Снимка:

Очакват и публикуване на обновената Наредба 11 в утрешния Държавен вестник

Агроекологична мярка 214 по втора ос от Програмата за развитие на селските райони на ЕС (2007-2013 г.) е застрашена от източване на средствата, алармираха на специална пресконференция биопроизводители и представители на неправителствени екологични организации у нас. Наскоро Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) внесе в земеделското министерство искане за промени по отношение усвояването на средства по мярка 214 „Агроекологични плащания” от настоящия програмен период, а на практика тя е една от малкото, предназначени основно за биоземеделци и дребни фермери, които развиват екологосъобразно земеделие и практики, щадящи околната среда, припомниха Албена Симеонова и Милен Стоянов от Българска асоциация „Биопродукти“.

Тезата на биопроизводителите подкрепиха с участието си в пресконференцията и Юлия Григорова от WWF България, Тома Белев – председател на Асоциацията на парковете в България и Борислав Сандов от „Движение за хранителна независимост – България“.

Според тях искането на НАЗ предвижда облекчени условия за достъп на едрите зърнопроизводители до средствата по 214 мярка и, ако то бъде одобрено, десетки дребни производители, занимаващи се с устойчиво земеделие ще бъдат лишени от средства. Затова биопроизводители и еколози са категорично против промените в условията на мярка Агроекология във връзка с разпространеното писмо на НАЗ относно усвояването на средствата по агроекология. Биопроизводители и еколози подкрепят напълно въведените от МЗХ селекционни критерии за одобрение на заявленията, подадени през 2013 г. А това са приоритетното разглеждане на заявления по подмярката „Биологично земеделие” с направления „Биологично растениевъдство” и „Биологично пчеларство” и подмярката „Традиционно животновъдство” с направления „Опазване от изчезване на редки местни породи” и „Традиционни практики за сезонна паша”.

Според биопроизводителите те са напълно обосновани с оглед заложените приоритети в ПРСР, приетия Национален план за развитие на биологичното земеделие и многократно декларираната от МЗХ подкрепа и насърчаване на биоземеделието и животновъдството в България. Тези направления са и с най-голям ефект при опазване на околната среда, възстановяване на почвите, създаване на поминък в българските села и необлагодетелстваните райони, убедени са биопроизводители и еколози. В тях участват и голям брой фермери с малки площи, за които подкрепата с евросредства е жизнено необходима. Затова биопроизводители се обявяват за пропорпоционално разпределение на останалите средства по мярка 214 „Агроекологични плащания“ на ПРСР, които по думите на Албена Симеонова са 220 млн. евро.

Пак по информация на Българска асоциация „Биопродукти“ очаква се утре в Държавен вестник да бъде публикувана обновената Наредба 11, в която ще бъде определен начинът за разпределение на средствата по 214 мярка. Останалите евросредства ще се разпределят според реда на подаване на документите в МЗХ. Иначе, ако се спазва само редът на подаване на документите, може да се окаже, че парите ще отидат за плащания за сеитбооборот при някой едър земевладелец с 1 млн. декара и така на практика ще свършат, беше коментарът на биопроизводителите. Затова според тях пропорционалното разпределение на останалите евросредства ще даде достъп и на малките фермери.

И тъй като мярка 214 е предназначена основно за биоземеделци, за тях парите ще бъдат дадени приоритетно с промените в Наредба 11, увериха биопроизводители и еколози. Само че пред AGRO.BG не скриха и опасенията си, защото са очаквали обновената Наредба 11 още в края на миналата седмица. Биопроизводителите са предложили на МЗХ и през следващия програмен период да се гарантира подмярка „Биологично земеделие“, като в нея бъдат предвидени средства и за модернизация и преработване на биопродукцията.

Вижте видео...

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.