1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Протестът на земеделските производители за утре не е отменен

Протестът на земеделските производители за утре не е отменен

Днес се решава какви действия ще бъдат предприети

Земеделските производители остават в протестна готовност, обявиха представители на браншови организации в сектора на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в София. Те очакват решение на структурите по места дали приемат предложените от правителството мерки за подкрепа на срещата в Министерския съвет вчера и тогава ще обявят какво ще правят.
 
Вчера в Министерския съвет се състоя среща на представители на браншови организации на земеделците с премиера акад. Николай Денков, министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и заместник-министъра на финансите Георги Клисурски. На срещата правителството представи конкретни предложения за подпомагане на земеделските производители, стана известно след срещата.
 
Към момента протестът на земеделските производители за утре не е отменен, каза на пресконференцията Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, който коментира резултатите от срещата. На срещата в Министерски съвет получихме конкретни предложения за най-важната за хората по места тема – финансовата част, отбеляза Проданов и посочи, че предложението на Министерството на финансите и на министър -председателя по темата финанси в сектор "Зърнопроизводство" е подпомагане да получат всички зърнопроизводителни стопанства, които декларират за 2023 г. загуби. Ставката за подпомагане, която беше предложена, е 10 лв. за първите 3000 декара до 10 март и 10 лева до 30 септември, за площите над 3000 декара - 10 лева обща ставка, 5 лева сега и 5 лева до 30 септември, каза Проданов.
 
Проданов отбеляза, че на срещата са коментирани и законодателните инициативи и добави, че именно те водят до решаване на проблемите им в дългосрочен план. Стигнахме до разбирателство, че тези закони трябва да се променят, че ще се променят и че министър-председателят поема отговорност за това с конкретни срокове, докъдето му се простират неговите възможности, посочи Проданов. 
 
Илия Проданов каза, че към момента нямат решение дали постигнатото на срещата в Министерския съвет ще бъде одобрено от хората по места. Той добави, че снощи са провели Управителен съвет на Националната асоциация, както и на Аграрната камара, информирани са всички структури по места. Днес тези хора се събират навсякъде и решават какви действия предприемаме, каза Проданов.
Източник: БТА

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.