1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Протестиращи земеделски производители се събраха пред ресорното министерство с искане за оставки на министъра и на кабинета му

Протестиращи земеделски производители се събраха пред ресорното министерство с искане за оставки на министъра и на кабинета му

Зоров обвини заместник-министър Александър Йоцев, че е нарекъл протестиращите "някакви работници"

Представители на браншови организации на земеделски производители излязоха на протестно шествие с искане за оставката на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и кабинета му. Протестиращите, кито са около 100 души, са се събрали пред Министерството на земеделието и храните и в 12:30 часа ще тръгнат към Министерския съвет, съобщава БТА.

"Повече от 3 месеца обясняваме, че това положение е унизително и катастрофално. Ние искаме да даваме на нашите работници заплати като на запад, но как да ги калкулираме при тези приходи, когато на една крава разходите са 10 000 лева, а приходите са 5000. Министърът ни кара да направим по-ефективно производство, а за да имаш повече мляко, имаш повече разходи", заяви Димитър Зоров от Националния съюз на говедовъдите в България (НСГБ).

По думите му зад 91 фирми, достигнали тавана по помощта "де минимис", стоят 20 000 човека и работни места, които биха стрували на бюджета повече от 200 млн. лева разходи.

Зоров обвини заместник-министър Александър Йоцев, че е нарекъл протестиращите "някакви работници".

Протестиращите бяха поканени за среща със заместник-министъра, тъй като министър Кирил Вътев не е в София, но те не пожелаха да влязат. Вместо това призоваха той да излезе.

Йоцев излезе заедно със заместник-министър Деян Стратев и беше посрещнат с викове за оставка. Йоцев заяви, че преди дни председателката на Съюза на биволовъдите Мария Степанчева е нарекла малките производители в животновъдството "паразити". Той призова представители на протестиращите да влязат за среща, но те не пожелаха. Степанчева обаче отрича това. 

Бойко Синапов от Обединени български животновъди подчерта, че днес показват, че са заедно и са силни.

Исканията на протестиращите са незабавно изплащане на парите по "де минимис" и украинската помощ, връщане на старите ставки, които са намалени.

На протеста има лозунги "Фермерите са унизени", "Оставка за гробокопача Вътев", "Не искаме сирене със сухо мляко! Нито колбаси от дълбоко замразено месо!" и други.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.