1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Протестиращите зърнопроизводители ще се срещнат с президента Румен Радев

Протестиращите зърнопроизводители ще се срещнат с президента Румен Радев

Български земеделски производители ще подкрепят румънските си колеги, които са обявили общонационална стачка на 7 април

Президентът Румен Радев е отправил покана за среща с протестиращите земеделци, които на 29 март блокираха няколко гранични пункта. В разговорите ще се включи и министърът на земеделието Явор Гечев, предава БТА. „След срещата ще преценим дали да продължим тридневните си протестни действия, или не", обяви Николай Киров, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Бургас, който се включи в протестната демонстрация на Граничния пункт "Кардам" заедно с 60 земеделски производители, членове на две от най-големите браншови организации в Бургаско. 
 
Основното искане на българските земеделски производители е прекратяването на регламента, даващ възможност за "безконтролното внасяне на селскостопанска продукция от Украйна". 
 

"В момента в България се внася субсидирана стока от Украйна без никакъв контрол. Те получават субсидии за семена, горива и торове и могат да си позволят да продават продукцията си на безценица. Проблемът го има и в Румъния, и в Полша. Регламентът 20-22 от май 2022 година просто трябва да се прекрати", посочи Киров. 

 
Протестът е подкрепен от земеделския министър Явор Гечев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.