1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Процесът САПАРД върви към провал

Процесът САПАРД върви към провал

Едва ли ще остане незабелязано от Европейската комисия

Спирането на делото за документни измами и злоупотреби в размер на 7.5 млн. евро по програмата САПАРД е симптоматично за ефективността на борбата с нарушенията и корупцията при усвояването на европейските пари. Безпрецедентното блокиране на процес срещу девет подсъдими заради придобиване на временен имунитет от един кандидат-депутат надали ще остане незабелязано от Европейската комисия, която готви позицията си за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред. От Брюксел вчера отказаха коментар на случая с мотива, че казусът е вътрешнополитически и не могат да се намесват.

Сагата започна през февруари 2007 с ареста на седем души, сред които Марио Николов и Людмил Стойков, известен като спонсор на последната изборна кампания на президента Георги Първанов. Аферата с внос на стари машини за месопреработване, които са декларирани като нови, беше разкрита след сигнал на службата за борба с финансови измами в Европейския съюз (ОЛАФ). През януари 2008 г. прокуратурата прекратява обвинението в организирана престъпна група по отношение на Людмил Стойков, а през юли внася обвинителния акт в съда срещу Марио Николов и още осем обвиняеми. Следват многократни отлагания по различни причини, най-често заради нередовно призовани и болни подсъдими.

Междувременно срещу Стойков беше образувано друго дело за пране на пари, а връзката на Стойков с Николов прокуратурата откри едва преди месец, когато получи данни от САЩ за регистрирана офшорка, през която е ставало предполаганото изпиране на парите.

Спирането на делото идва точно когато би трябвало да започне разплитането на тези връзки./dnevnik.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.