1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Провежда се двудневна среща на Комитета за наблюдение на ОПОС 2014-2020

Провежда се двудневна среща на Комитета за наблюдение на ОПОС 2014-2020

Снимка:

Бяха одобрени Стратегически план за техническа помощ и Методология и критерии за оценка на проектни предложения

Изключително интензивен е процесът по приключването на проекти по ОПОС 2007-2013 г., което носи удовлетворение след трудностите, препятствията и предизвикателствата. На този етап резултатите са обозрими, ефектът е видим и можем да си пожелаем през новия програмен период това да бъде надградено. С тези думи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева приветства участниците във Втория комитет на ОПОС 2014-2020.

След официалното одобрение на програмата тя заработи активно, бяха обявени първите две покани за проектни предложения, отправени към общините и МРРБ, на стойност 159 млн. лв. По време на двудневната среща на Комитета за наблюдение на ОПОС 2014-2020 в Бургас ще бъдат обсъждани останалите 4 процедури, чието обявяване предстои. По тях могат да бъдат договорени над 342 млн. лв.

„Очакваме до края на годината да обявим покани на стойност над 1 млрд. лв. и се радвам, че ще може да се осигури плавния преход между стария и новия програмен период“, каза министър Василева. Тя пожела успех на форума и увери, че със съвместни усилия и партньорство ще се гарантира успешното управление на програмата.

В първия ден от работата си членовете на Комитета одобриха Стратегически план за техническа помощ  на ОПОС 2014-2020 и Методология и критерии за оценка на проектни предложения по процедури на директно предоставяне чрез бюджетна линия по приоритетна Ос 6 „Техническа помощ“ на ОПОС 2014-2020 г. Одобрени бяха Методология и критерии за оценка на проектни предложения по процедури: „Подпомагане ефективността, управлението и институционалния капацитет във връзка с изпълнението на реформата във ВиК отрасъла“ и „Изготвяне на екологични оценки за целите на приемане на Плановете за управление на речните басейни за периода 2016-2021 г. и Морската стратегия и програмата от мерки“.

Предстои да се обсъдят критериите за фазиране на рисковите проекти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.