1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Птицевъдите ще получат пълния размер на помощта за хуманно отношение до края на месец май

Птицевъдите ще получат пълния размер на помощта за хуманно отношение до края на месец май

Крайният срок за подаване на документи за кандидатстване е 30 април 2015 г.

Средствата на кандидатите по схемата за държавна помощ „Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птиците” през 2015 г ще се изплатят еднократно до края месец май 2015 г. Общият размер на помощта е 25 000 000 лв. На Управителния съвет (УС) на Държавен фонд „Земеделие“ се реши тя да не се изплаща, както бе предвидено на  два транша.

Поради усложнената епизоотична обстановка в страната – възникнали огнища на птичи грип, довели до затруднения в търговията с живи птици и суровини, браншовите организации са настояли за изплащане наведнъж на пълния размер на помощта.

С помощта се покриват направени разходи или пропуснати приходи, свързани с ангажиментите за хуманно отношение към птиците, поети за най-малко 5 години. Държавната помощ се предоставя на земеделски стопани – птицевъди, които доброволно се наемат да прилагат ангажиментите за хуманно отношение към птиците. Мерките изискват контрол върху фуражите, оптимално хранене на птиците чрез заместване на животински протеини от бозайници и рибно брашно с растителни протеинови заместители и незаменими аминокиселини; използването на вода с качества като питейната и др.

Припомняме, че крайният срок за подаване на документи за кандидатстване е 30 април 2015 г., в Областните дирекции на ДФ "Земеделие", отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане" (ПСМП). Срокът за сключване на договори или анекси, както и за изплащането на пълния размер на помощта е до 29 май 2015 г.

Държавната помощ за „реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птиците“ е със срок на прилагане до края на 2017 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.