1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Разбиха мрежа за нелегална продажба на конско месо

Разбиха мрежа за нелегална продажба на конско месо

Властите са на мнение, че мрежата е отговорна и за други престъпления

При съвместна акция на испанската Гуардия Сивил и Европол беше разбита престъпна мрежа, продаваща конско месо с фалшиви декларации. Конфискувани са 500 килограма негодно за консумация месо, арестувани са 41 души с обвинението за пускане на пазара на потенциално опасни хранителни продукти.
 
Разследващите са установили, че бандата е продавала непроследимо конско месо в Испания, Белгия, Италия и Германия. За да прикрият произхода на месото, членовете на престъпната група са фалшифицирали както транспортни, така и идентификационните документи. При проверка в нелегална конеферма в южна Испания полицията е открила 80 животни, които са били малтретирани или, заради липсата на ветеринарен контрол, в лошо здравословно състояние.
Властите са на мнение, че мрежата е отговорна и за други престъпления като пране на пари, документни измами и продажба на фалшифицирани хранителни продукти. В Испания са арестувани 35 членове на бандата, проверени са и шест фирми, свързани с нарушенията. Други шест души са задържани от белгийската полиция. Сред арестуваните са както ръководителите на групата, така и лица, които са клали и транспортирали коне без необходимите контроли. Разследват се и кланици и ветеринари, издали сертификати с невярно съдържание. 
Дейността на групата е започнала през 2019 година, когато са изградили съоръжение за преработка на конско месо от животни, които не са били допуснати до пазара за храни. Месото е било продавано в трети страни, а щетите се оценяват на 4 и половина милиона евро. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.