1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Разчистен и дезинфекциран е районът, в който бяха открити изхвърлени прасета край село Радуил в Софийска област

Разчистен и дезинфекциран е районът, в който бяха открити изхвърлени прасета край село Радуил в Софийска област

Липсват идентификатори, удостоверяващи собствеността на прасетата

Районът, в който бяха открити изхвърлени прасета в дивечовъден участък край село Радуил в Софийска област, е разчистен и дезинфекциран. Няма опасност за населението и дивите животни. 

В следобедните часове в понеделник, 10.04.2023 година, в Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – София-област беше получен сигнал от местни жители на село Радуил за това, че в дере, разположено в близкия дивечовъден участък, са се натъкнали на изхвърлени прасета. 

Незабавно към мястото е изпратен екип от ОДБХ, заедно със служител от отдел „Екология“ на община Самоков, за да извършат проверка. Екипите са потърсили съдействие и от органите на МВР.

На място се установява наличието на пет трупа на домашни свине в напреднал стадии на разложение, което прави невъзможно вземането на проби за лабораторен анализ. Липсват и идентификатори, удостоверяващи собствеността на прасетата. 

За да се гарантира здравето и безопасността за населението община Самоков извърши загробване на труповете и дезинфекция, по указания на БАБХ, съгласно законовите си задължения. 

Извършено беше проучване, при което се установи, че в последните 14 месеца няма констатирани огнища на африканска чума по свинете (АЧС) нито в стопанства, нито в дивата популация в района.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.