1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Разкрития при заменките във Варна

Разкрития при заменките във Варна

Рибарско селище се превръща в семейно имение

Над 20 декара държавен имот на брега на морето в близост до резиденция Евксиноград край Варна стана собственост на Явор Илиев Хайтов, бивш заместник-министър на вътрешните работи. На това място е рибарско селище "Траката", което е с над 100-годишна история. Теренът е актуван като горски фонд в края на миналата година и предоставен от Държавната агенция по горите на Хайтов срещу замяна малко преди влизането в сила на мораториума, забраняващ подобни сделки. Рибарите от селището настояват за изясняване на случая.

Рибарското селище е на 14 метра от брега. Теренът попада в така наречената изключителна държавна собственост според Закона за черноморското крайбрежие. Преди 15 години рибарите тук учредяват и регистрират кооперация "Траката". Искат да узаконят престоя си, като спазят административния ред. Въведеният мораториум за придобиване по давност не им позволява да стопанисват имота. До края на миналата година теренът не е актуван нито като държавна, нито като общинска собственост. Няма и реституционни претенции към него. Рибарите решават да направят кадастрална снимка на селището и да търсят законен начин да останат. Справката в кадастъра обаче показва, че имотът от януари тази година си има собственици - семейство Явор и Валентина Хайтови.

Два договора с Държавната агенция по горите доказват, че Хайтов за кратко време се е сдобил и с други апетитни терени. Става въпрос за над 90 декара в района на местността "Траката". За тях семейството заменя свои имоти от над 480 декара гори и земи от горския фонд в землищата на общините Тетевен, Троян, Априлци, Трявна.

Явор Хайтов е заместник-министър на вътрешните работи в кабинета на Иван Костов. Сега е председател на Управителния съвет на "Железопътна инфраструктура". А вече и собственик на апетитен терен в близост до резиденция Евксиноград, актуван като горски фонд едва в края на миналата година и изтъргуван малко преди влизане в сила на мораториума, забраняващ замените.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.