1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Разширява се допустимостта на постоянно затревените площи само при пашуването

Разширява се допустимостта на постоянно затревените площи само при пашуването

Какви са детайлите по очертаването?

През новия програмен период, допустимостта на постоянно затревените площи се разширява, но само в частта „пашуване“. Какви са детайлите по очертаването?

Разяснения даде Георги Праматаров, директор на Дирекция „Идентификация на земеделски парцели“, МЗм:

„Условията за допустимост на постоянно затревените площи се различават в зависимост от това дали се поддържа площта чрез пашуване, или чрез косене. Допустимостта на постоянно затревените площи, които се поддържат чрез паша, се разширява и включва всички постоянно затревени площи. Постоянно затревена площ включва преобладаваща тревна покривка. За тези обаче, които поддържат постоянно затревени площи чрез косене, остават сега съществуващите правила. Т.е., ако са по-каменисти и по-захрастени площите, приемаме, че там косене няма или няма как да бъде извършено в такъв тип земеделски земи. Затова за тях остава старото изискване - да имат до 100 дървета или храсти на хектар и/или до 10 процента мозаечно разположени недопустими елементи под 100 квадратни метра. Това означава, че такъв тип физически блокове, в които всичко е допустимо, ще могат да се заявяват и за паша, и за косене. С други думи казано, разширява се допустимостта постоянно затревените площи само при пашуването.“

Екоелементите по ДЗЕС 8 (Минимален дял от обработваемата земя, отделена за непроизводствени площи и характеристики) са три вида – линейни, полигонови и точкови. Линейните включват синори, жив плет или редица дървета, тераси. Полигоновите - група дървета или полска горичка, точковите - единично дърво. Слогове, синори и дървета могат да бъдат част от обработваемата земя и да бъдат надградени по екосхема.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.