1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Речните нива ще се понижават

Речните нива ще се понижават

За 12 юли 2018 г. на територията на страната не се очакват опасни метеорологични явления

Aнализ на хидрологичната обстановка през изминалото денонощие

Анализът е направен на база измерени водни стоежи и изчислени по временни ключови криви водни количества от оперативни конвенционални и автоматични хидрометрични станции на НИМХ:

Дунавски басейн: През последното денонощие водните нива на реките в по-голяма част от басейна са се понижили. Повишения са регистрирани главно в долните течения на основните реки в резултат на оттичане. По-значителни повишения на речните нива са отчетени на р. Огоста при с. Бутан с +46 см, на р. Искър при с. Ореховица с +90 см, на р. Вит при с. Биволаре с  +85 см, на р. Осъм при с. Изгрев с +133 см и на р. Янтра при с. Каранци с +42 см. В резултат от работата на хидротехнически съоръжения е регистрирано значително изменение на водното ниво на р. Искър при с. Ребърково с -49/+54 см. Регистрираните изменения в останалата част от басейна са от -106 см до +23 см. Водните количества на реките в басейна са около и над праговете за високи води.

Черноморски басейн: През последното денонощие речните нива в басейна са останали без съществени изменения. Регистрираните колебания в басейна са от -6 до +8 см. Водните количества на реките в басейна са около и над праговете за средни води, само водното количество на р. Айтоска при с. Камено е около прага за високи води.

Източнобеломорски басейн: През последното денонощие водните нива на реките в по-голямата част от басейна са се понижили. Регистрираните колебания на водните нива в басейна са: за водосбора на р. Арда в границите на -43/+11 см; за водосбора на р. Марица до -47/+17 см, значително повишение в резултат на валежи е регистрирано на р. Стряма при с. Трилистник - +58 см. По-значителни изменения, в резултат от работата на хидротехнически съоръжения, са регистрирани в горното течение на р. Марица, на р. Тополница при с. Поибрене и на р. Въча при Девин (в граници от -74 см до +66 см); за водосбора на р. Тунджа - до -8/+4 см. По-значителни са повишенията на речните нива в резултат на валежи и оттичане на р. Мочурица при с. Чарда с до +39 см и на р. Тунджа при Елхово с до +47 см. Водните количества на реките в басейна са около праговете за високи води.

Западнобеломорски басейн: През последното денонощие водните нива на реките в басейна са се повишили незначително. Регистрираните колебания на речните нива  в басейна са от -30 до +14 см. Водните количества на реките в басейна са около и под праговете за високи води.

Хидрологична прогноза

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ:

Дунавски басейн: Днес и през следващите два дни речните нива в басейна ще се понижават или ще са без съществени изменения. Краткотрайни и незначителни повишения на водните нива са възможни във водосборите на Добруджанските реки в следобедните и вечерни часове на 13.07 и във водосбора на р. Янтра в сутрешните часове на 14.07, в резултат на валежи. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: водните количества на 12, 13 и 14.07.2018 г. ще бъдат над средномногогодишните стойности. От днес речните нива в целия водосбор ще започнат да се понижават. Тенденцията на понижение ще се запази и през следващите 3 дни. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: водното количество в долното течение на р. Черни Лом на 12, 13, 14 и 15.07.2018 г. ще бъде над средномногогодишната стойност. Днес и през следващите 3-4 дни речните нива ще се понижават или ще останат без съществени изменения. Водното количество ще бъде под прага за внимание.

Черноморски басейн: Днес и през следващите два дни речните нива в басейна ще се понижават или ще са без съществени изменения. Краткотрайни и незначителни повишения на водните нива са възможни във водосборите на Северночерноморските реки в следобедните и вечерни часове на 13.07, в резултат на валежи. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Източнобеломорски басейн: Днес и през следващите два дни речните нива в басейна ще се понижават или ще са без съществени изменения. Днес все още повишения ще има в долното поречие на р. Марица, в следствие на оттичане. Краткотрайни и незначителни повишения на водните нива са възможни във водосборите на планинските притоци от горното течение на р. Марица в следобедните и вечерни часове на 13.07, в резултат на валежи. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Системи за ранно предупреждение:

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ прогнозира:

  • Водните нива на реките ще бъдат под праговете за предупреждение.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ прогнозира:

  • Водните количества на реките ще бъдат под праговете за внимание.

Западнобеломорски басейн: Днес и през следващите два дни речните нива в басейна ще се понижават или ще са без съществени изменения. Краткотрайни и незначителни повишения на водните нива са възможни в долните части от водосбора на р. Места в следобедните и вечерни часове на 13.07, в резултат на валежи. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

За 12 юли 2018 г. на територията на страната не се очакват опасни метеорологични явления.

Подробна информация за предупрежденията и опасните метеорологични явления по области може да бъде получена от интерактивната карта на адрес: http://info.meteo.bg/opasni/

ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАЛИЧНИТЕ ОБЕМИ В КОМПЛЕКСНИТЕ И ЗНАЧИМИ ЯЗОВИРИ, КОИТО СЕ СЛЕДЯТ В МОСВ:

Съгласно приложение №1 към чл.13 ал.1, т.1 от Закона за водите, комплексните и значими язовири са 53 броя.

Сумата от наличните в тях завирени обеми към 11.07.2018  г. е 5 230,3 млн. м3 и представлява 80,6% от сумата на общите им обеми, което с 0,2% повече от предишния ден.

Според основното им предназначение наличните в тях завирени обеми са както следва:

  • питейно-битово водоснабдяване – 90,2% от общия им обем;
  • напояване – 64,9% от общия им обем;
  • енергетика – 90,9% от общия им обем.

Налични завирени обеми в язовири по приложение 1 на ЗВ с трансгранично влияние:

  1. за Каскада „Арда“:

Язовир „Кърджали“ – 481,850 млн. м3, което е 96,9% от общия му обем;

Язовир „Студен кладенец“ 364,450 млн. м3, което е 94,0% от общия му обем;

Язовир „Ивайловград“ – 135,474 млн. м3, което 86,45% от общия му обем.

  1. 2. за Каскада „Горна Тунджа“:

Язовир „Копринка“ 81,574 млн. м3, което е 57,4% от общия му обем;

Язовир „Жребчево“ – 233,00 млн. м3, което е 58,25% от общия му обем.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.