1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Речните нива ще се понижават от днес

Речните нива ще се понижават от днес

Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около праговете за високи води

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес на отделни места ще има слаби валежи – до 5 л/кв.м. В четвъртък и петък няма да вали.
През денонощието от 8 ч. на 13 до 8 ч. на 14 юни водните нива на по-голямата част от наблюдаваните реки в страната са се повишавали или са останали без изменение. Съществени повишения са регистрирани в Дунавски басейн, във водосборите на реките Осъм, Янтра и Русенски Лом.

Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около праговете за високи води. Около и под прага за средни води са водните количества на Искър при селищата Нови Искър и Ореховица (Дунавски басейн), Луда Камчия при с. Бероново, Айтоска при Камено, Факийска при с. Зидарово (Черноморски басейн), Марица при Белово, Харманли и Свиленград и притоците й Чепеларска при с. Бачково и Харманлийска при Харманли, Арда (Източнобеломорски басейн), Струма – в средното й течение (Западнобеломорски басейн).
Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:
Дунавски басейн: колебания от - 39 см до + 164 см
Черноморски басейн: колебания от - 4 см до + 19 см
Източнобеломорски басейн: колебания от - 32 см до + 43 см
Западнобеломорски басейн: колебания от - 8 см до + 12 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в
Дунавския басейн днес и утре се очаква речните нива да започнат да се понижават, като вследствие на оттичане са възможни краткотрайни повишения в долните течения на наблюдаваните реки. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 15, 16 и 17 юни ще бъдат около и над средно многогодишните стойности. Днес ще има повишения на водните нива на реките във водосборите на реките Малък Искър, Златна Панега и Гостиля. Днес и утре ще се повиши водното ниво в средното (след гр. Нови Искър) и долното течение на основната река Искър. По-значително ще бъде повишението в долното и течение, но водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 15, 16 и 17 юни ще бъдат над средно многогодишната стойност. От днес нивата на реките във водосбора ще започнат плавно да се понижават, като повишения са възможни в долното течение на основната река, вследствие на оттичане, но водните количества ще бъдат под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водното количество в долното течение на реката на 15, 16, 17 и 18 юни ще бъде над средно многогодишната стойност. Днес все още са възможни повишения в долните части на водосбора, вследствие оттичане. От обедните часове днес водните нива във водосбора ще започнат да се понижават. В останалата част от водосбора водните количества ще бъдат под прага за внимание.
Черноморски басейн: от днес се очаква речните нива да започнат да се понижават, като повишения, вследствие на оттичане, са възможни в долните течения на наблюдаваните реки.
Източнобеломорски басейн: днес и утре се очаква водните нива да започнат да се понижават, като повишения ще има само в долните течения на реките Марица и Тунджа, вследствие на оттичане. Водните нива в долното течение на р. Тунджа ще останат високи. Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че:
• Водното ниво на р. Тунджа при Ямбол се повишава и ще се задържи над жълтия праг на предупреждение до 17 юни.
• Водното ниво на р. Тунджа при Елхово ще се повишава до 16юни, като през следващите дни ще остане над жълтия праг за предупреждение.
Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водните количества ще бъдат под праговете на внимание.
Западнобеломорски басейн: От днес се очаква водните нива на реките да започнат да се понижават.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.