1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Речните нива ще се повишават

Речните нива ще се повишават

Жълт код за вятър и вълнение на Черно море

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес преди обяд все още ще превалява предимно сняг, но след пладне валежите ще спират. Сумарни количества 3 – 7 л/кв.м, в югоизточните райони и на места в Предбалкана – до 10 - 15 л/кв.м. През почивните дни ще е без валежи.

През денонощието (от 8 ч. на 3 до 8 ч. на 4 февруари) нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са се понижили. Повишение на нивата се наблюдава на отделни пунктове в Черноморски и Западнобеломорски басейн, вследствие на снеготопене. Водните количества на реките в по-голяма част от страната са около праговете за средни и високи води. Около прага за ниски води са р. Черни Вит при с. Черни Вит, Южночерноморските реки и горното течение на р. Марица.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от - 57 см до + 22 см

Черноморски басейн: колебания от - 22 см до + 13 см

Източнобеломорски басейн: изменения от - 13 см до + 11 см

Западнобеломорски басейн: колебания от - 5 см до + 9 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: водните нива днес в целия водосбор, с изключение на водосборите на реките западно от р Огоста ще се повишават. По-значителни повишения се очакват във водосборите на Янтра и Русенски Лом в периода 5-7 февруари. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 5, 6 и 7 ще бъдат около и над средната многогодишна стойност. Днес и утре ще има кратковременни и незначителни покачвания на водните нива на реките в средната и долната част водосбора. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че водните количества за 5, 6 и 7 февруари  ще бъдат около и над средно многогодишната стойност. По-значителни повишения се очакват отначало в горните части на водосбора, а след 5 февруари и в долните части. Водните количества на наблюдаваните станции ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката на 5, 6, 7 и 8 февруари водните количества ще бъде над средно многогодишната стойност. По-значителните повишения ще има в периода 5 -7, първия ден в горните части на водосбора, останалите дни – и в долната част на водосбора. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Черноморски басейн: днес водните нива в целия водосбор ще се повишават. По-значителни ще бъдат повишенията в Южночерноморските реки  (Ропотамо, Дяволска, Велека, Резовска) в периода 5 – 7 февруари.

Източнобеломорски басейн: водните нива в целия водосбор днес ще се повишават. По–значителни повишения се очакват както следва:

- днес – във  водосбора на р. Арда

- днес и утре в притоците на р. Марица (Сазлийка, Харманлийска) и р. Тунджа (Мочурица) в средното и долно течение

- в периода 5 – 8 февруари  в средното и долно течение на р. Тунджа и р. Марица.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира, че водното ниво на р. Тунджа при Воденичане ще достигне жълтия праг за предупреждение около обедните часове днес и през следващите дни ще се задържи над него. Водното ниво на р. Тунджа при Елхово е около жълтия праг за предупреждение и през следващите дни ще се задържи около и над него. Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира, че водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: водните нива в целия водосбор ще се повишават краткотрайно. По- значителни повишения се очакват в долното течение на р. Места днес и утре.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

Черно море –  жълт код за вятър и вълнение.  Усилване на вятъра от север до 12-17, пориви 20 м/сек (6-7, пориви 8 бала по Бофорт) и вълнението до 4 бала.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.