1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Редица нередности в предложението за промяна в концесионния договор на ски-зона Банско

Редица нередности в предложението за промяна в концесионния договор на ски-зона Банско

Природозащитници готови за протестни действия

Редица нередности в предложението за промяна в концесионния договор на ски-зона Банско, показа детайлен анализ, извършен от експерти на Коалиция „За да остане природа в България“.
 
Бързането за прокарване на промяната е опит да се избегне прилагането на новия Закон за концесиите, който влиза в сила от 5 януари. Тъй като размерът на концесията надхвърля сумата от 5 млн. евро оборот за срока ѝ, според новия закон за промяната трябва бъде уведомена Европейската комисия. Нещо повече – ще се наложи да се доказва пред Комисията, че настоящият концесионер е единственият, който би могъл да стопанисва зоната след изменението, предвиждащо увеличаване на площта на новото строителство.
 
Според природозащитниците в бързината да бъдат изпреварени новите по-строги правила, са допуснати редица нарушения на българското и международното законодателство:

  • Предложените нови площи на договора включват части от обекта на ЮНЕСКО, в нарушение на решенията на Комитета за световно наследство.
  • ГИС анализът на база на предоставените координатни регистри показва, че новите площи включват и части от зоната за ограничаване на човешкото въздействие на Национален парк "Пирин" (Приложение 1).
  • Предложението нарушава Директива 2014/23/ЕС за възлагане на договори за концесия и това ще доведе до поредната наказателна процедура срещу България;
  • Това на практика е схема за непозволена държавна помощ за концесионера и неговите офшорни дружества собственици. По цени към 2017 г. тази помощ  за следващите 15 години може да достигне над 100 милиона лева.
  • С изменения концесионен договор държавата предоставя обекти и площи, които не са нейна собственост. Такива са: общинският път от Банско до хижа Вихрен, базата на ВМРО и други почивни бази, вододайната зона на Банско и други имоти, които бяха изключени по сега действащия договор.
  • Включват се обекти от незаконно строителство, обекти изградени без процедури по законите за околната среда, биоразнообразието и защитените територии, обекти в нарушения на ТУП от 2001 г., концесионния договор, плана за управление на парк Пирин, изградени без съответните разрешителни по Закона за водите, изградени и ползвани в нарушение на ЗУТ, което представлява узаконяване на досегашни нарушения. Това са обектите довели до ползване на площ по-голяма с 60% от разрешените близо 100 ха по договор (Приложение 2).
  • Промяната на концесионния договор ще доведе до загуба на собственост. В момента лифт „Чалин Валог“, лифт „Академика“ (Тодорка), лифт „Платото“ и влек „Старата котва“ са прехвърлени незаконно от Юлен АД на Маренго Трейдинг АД, юридическо лице, което не е страна по действащия договор. Самите обекти обаче досега бяха част от концесионния договор. С промяната на договора държавата ще загуби тези обекти завинаги!
  • Сумата за годишното концесионно плащане, дори и след промяната,  ще е твърде малка, тъй като концесионерът може да я изкара за един ден с продажбата на 6000 еднодневни карти. При промяна на договора концесионерът ще плаща 0,09 лева на декар на ден, което е над 10000 пъти по-евтино от цената, на която Община Банско предоставя свои площи.
  • Не се включват гаранции за опазване на околната среда, защитените територии и защитените зони, както изисква Директива 2014/23/ЕС и законите в България;
  • Липсват гаранции, че всички приходи от ползването на ски зоната влизат в сметките на концесионера и по този начин продължава да съществува възможност за ощетяване на държавата;
  • Замита се отговорността на бивши и настоящи служители, заместник министри и министри от МОСВ, служители на Община Банско, Дирекцията за национален строителен контрол и Дирекцията на Националния парк. Странно е, че управляващата коалиция настоява да се разследва "целият криминален преход“ на приватизацията, концесиите и групировките, но точно когато може да разкрие виновните лица в един случай – концесията в Национален парк "Пирин" предлага решение, което заличава отговорността на виновните длъжностни лица. Отбелязваме, че по времето, когато концесионната процедура с настоящия договор е обявена, министър Нено Димов е главен секретар на МОСВ на министър Евдокия Манева.

 
От Коалицията „За да остане природа в България“ отказват участие в каквито и да било срещи за обсъждане на съдбата на НП Пирин, преди да са получили отговор на тези и други  въпроси.

От природозащитната организация организират портест в защита на НП Пирин, който ще се проведе на 13-ти декември от 18,30 часа пред метростанцията при НДК, при паметника на Алеко Константинов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.