1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Решават проблемите, свързани с изпълнението на договора за изграждане на ски зона в Банско

Решават проблемите, свързани с изпълнението на договора за изграждане на ски зона в Банско

Снимка:

Отменено е решение на кабинета „Орешарски”, прието неприсъствено

Правителството отмени решение на кабинета „Орешарски”, прието неприсъствено в периода 4-6 август 2014 г. С него на министъра на околната среда и водите се възлага сключването на допълнително споразумение за изменение на концесионния договор за предоставяне на концесия върху защитена територия – изключителна държавна собственост, представляваща част от Национален парк „Пирин”, за изграждане и експлоатация на ски зона с център Банско.

Поради смяната на правителството на 6 август, решението не е включено в протокола от първото заседание след приемането му, каквото е изискването на Устройствения правилник на Министерския съвет и неговата администрация, и не е приведено в изпълнение.

Съгласно съществуващата процедура, всички актове на Министерския съвет, приети неприсъствено, следва да бъдат администрирани в края на календарната година. Спазвайки това изискване, решението е изведено с №836 на 22 декември 2014 г.

Позицията на министъра на околната среда и водите е, че решението, прието неприсъствено в периода 4-6 август 2014 г., не е съобразено с разпоредбите на действащото законодателство и по същество не са извършени всички необходими анализи и фактически проверки по отношение на договора за концесия, поради което трябва да бъде отменено още на първото заседание на правителството след оформянето на акта.

След отмяната на решението, със заповед на министър-председателя ще бъде създадена междуведомствена работна група, която да разгледа проблемите, свързани с изпълнението на договора, и да предложи варианти за разрешаването им. Работната група ще включва представители на администрацията на МС, на министерствата на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройството, на финансите, на младежта и спорта, на образованието и науката, на икономиката, на туризма, ДНСК и Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.