1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Рибарският сектор по Дунав – с особено внимание

Рибарският сектор по Дунав – с особено внимание

Две седмици експертите от ИАРА ще обиколят бреговете на Дунав, за да консултират рибарите

Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов и ръководният екип на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури проведоха съвместна среща с представители на рибарския сектор в Силистра, на която обсъдиха въпроси в областта на сладководното рибовъдство. Разгледани са възможностите за изграждане на рибарско пристанище в града, както и необходимостта да се създаде локална браншова организация на рибарите, която да поддържа реален диалог с представителите на министерството.

Министър Цветанов подчерта, че с мярката за вътрешно-териториалния риболов по Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство” ще се подпомогне устойчивото развитие на риболова в река Дунав и изграждането, разширяването, оборудването и модернизацията на рибарски съоръжения на брега на реката. Мярката е насочена и към модернизирането на риболовния флот на река Дунав. По мярката безвъзмездна финансова помощ ще се предоставят средства и за проекти за инвестиции на борда на риболовни кораби.

Експерти от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури представиха възможностите за кандидатстване по двете мерки по приоритетна ос 2 по Програмата – „Аквакултура, преработка и маркетинг”: мярка 2.1 „Производствени  инвестиции в аквакултурата”  и мярка 2.5 „Риболов във вътрешни водоеми”. Те информираха, че безвъзмездната финансова помощ по мярката за риболова във вътрешни водоеми е в размер на 60 на сто от размера на одобрените и реално извършени инвестиционни разходи. 75 на сто от подпомагането ще бъде осигурено от Европейския фонд по рибарство (ЕФР) и 25 на сто - от държавния бюджет на Република България.

В следващите две седмици експертите от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури ще обиколят градовете по поречието на река Дунав и ще консултират рибарите по места по прилагането на Програмата.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.