1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. РИОСВ предприема мерки след зачестили сигнали за пострадали пеликани

РИОСВ предприема мерки след зачестили сигнали за пострадали пеликани

Снимка:

Розовият пеликан се наблюдава на големи струпвания в района на Бургаските езера

Трийсет и девет пеликана са намерени мъртви в покрайнините на кв. Долно Езерово в Бургас през последните две седмици. Други три екземпляра от ятото пострадали птици са спасени и изпратени за лечение и възстановяване в „Спасителен център за диви животни”, гр. Стара Загора, а един, след оказана първа помощ, е освободен на подходящо място в природата. Всички са млади екземпляри от вида розов пеликан и са открити след подадени в РИОСВ-Бургас сигнали. Розовият пеликан се наблюдава на големи струпвания в района на Бургаските езера - места за почивка по време на пролетната и есенната миграция.

Мъртвите птици са намерени под далекопроводи, по телата им има външни наранявания, поради което за вероятна причина за смъртта се счита сблъсък с електропреносната мрежа. Взетите биологични проби от загиналите през първата седмица птици са отрицателни за наличие на птичи грип.

РИОСВ-Бургас организира работна среща в началото на тази  седмица със собствениците на електропреносните съоръжения, в която ще вземат участие и представители на Българска фондация „Биоразнообразие“ и Българско дружество за защита на птиците, за набелязване и предприемане на спешни мерки с цел предотвратяване на подобни последствия за мигриращите видове птици.

Двата вида пеликани – розов и къдроглав, които се срещат в България, са защитени от Закона за билогичното разнообразие. При намиране на екземпляри в безпомощно състояние от защитени видове, гражданите са длъжни да уведомят най-близката РИОСВ или регионалните органи на ИАГ. В зависимост от състоянието им,  животните се изпращат на лечение или за отглеждане в  зоологически градини, спасителни центрове, а в случай, че няма очевидни пречки за тяхното оцеляване, се пускат в природата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.