1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Розопроизводители на срещи в Европейския парламент по покана на евродепутата Атидже Алиева-Вели

Розопроизводители на срещи в Европейския парламент по покана на евродепутата Атидже Алиева-Вели

В рамките на дискусиите, представителите на Долината на розите обсъдиха с членовете на Европейския парламент своите опасения

Знаково в разгара на розобера евродепутатът от ДПС/Обнови Европа, Атидже Алиева- Вели посрещна в Европейския парламент група земеделци от област Стара Загора. Целта на посещението за делегацията на ДПС, която работи последователно и целенасочено за отстояване на интересите на българските производители и преработватели на етерични масла - много от които са малки и средни предприятия - бе да им предостави възможност да представят позициите си в европейската институция в процеса на разглеждане на ключово за бранша законодателство.

 

По време на посещението, групата се срещна с докладчика на Европейския парламент по предложението за преразглеждане на Регламента относно класифицирането на опасностите, етикетирането и опаковането на химични вещества и смеси (CLP), Мария Спираки (ЕНП, Гърция), с члена на Комисията по регионално развитие и Комисията по земеделие и развитие на селските райони, Ирен Толерет (Обнови Европа, Франция), среща предстои и с докладчика в сянка по преразглеждането на Регламента CLP, Мартин Хойшик (Обнови Европа, Словакия). В рамките на дискусиите, представителите на Долината на розите обсъдиха с членовете на Европейския парламент своите опасения по отношение на обсъжданите законодателни промени и техният потенциален ефект върху производството и преработването на етерични масла, поминък на хиляди семейства в България.

 

„По време на дискусиите с колеги евродепутати в ключови комисии за разглеждането на измененията по Регламента CLP, българските розопроизводители, които имах удоволствието да поканя в Брюксел, успяха да аргументират позицията на бранша и важността му за осигуряване на европейския начин на живот. Те разясниха административната тежест, които земеделци, малки и средни предприятия ще трябва да поемат, за да отговорят на допълнителните изисквания за информация и отражението на предложенията на Комисията върху препитанието на хиляди европейски семейства, ако не бъдат намерени работещи решения. Същевременно имаха възможност да получат и информация от първо лице за хода на преговорите и позициите на различните политически семейства при текущото разглеждане на доклада. Присъствието на представителите на розопроизводителите и розопреработвателите от област Стара Загора на тези срещи в Европейския парламент точно сега, в разгара на кампанията по събиране на розов цвят, бе ясен знак и сигнал за изключителната важност на поставяните от тях въпроси. В Европейския парламент оставаме ангажирани за търсенето на балансиран подход и работещ механизъм за обединяване на всички важни аспекти - здравето на хората, опазването на околната среда и защита на производителите на етерични масла.“, настоя Алиева-Вели.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.